Wat te doen aan optrekkend vocht in je huis?

0
1473
woonkamer

Een bekend vochtprobleem in huis is optrekkend vocht. Gelukkig is dit probleem wel goed te bestrijden. Optrekkend vocht kan ervoor zorgen dat de muurafwerking wordt aangetast, daarbij kan het schade veroorzaken aan de constructie van het huis. Niet alleen voor het huis is het een probleem, het is ook slecht voor de gezondheid. U kunt last krijgen van de luchtwegen en er kunnen allergische reacties volgen.

U kunt het optrekkend vocht zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van uw huis ontdekken. Waar de vochtplekken door ontstaan verschilt per situatie. Waar u in ieder geval zeker van bent is dat er een vochtprobleem in de constructie zit. Ziet u geen vochtplekken? Dan kan het zijn dat u de muurafwerking los ziet komen. U ziet schimmels groeien of de muur ruikt vreemd en muf. Dit kunnen allemaal aanwijzingen zijn van vochtproblemen in huis.

keuken
Heb je net je keuken vernieuwd? Dan zit je niet op waterschade te wachten.

Bestrijd optrekkend vocht

U kunt verschillende methodes toepassen voor het bestrijden van optrekkend vocht. We lichten twee mogelijkheden toe. De eerste optie is het injecteren van de muur tegen het optrekkende vocht. Door de muren te injecteren met een product dat vochtwerend werkt zal het vocht uitblijven. Er worden gaten geboord op 10 centimeter boven de grond, deze gaten worden gevuld met het product. Hierna zal het product uitzetten en de muren intrekken. 

Een andere mogelijkheid is het onderkappen van de muren. Er worden sleuven in gefreesd is het metselwerk en door deze horizontale sleuven wordt het gebouw iets omhoog getild. De ruimte die vrij komt wordt opgevuld door een kunststof vochtkering. Hierna kan er geen optrekkend vocht meer verschijnen. Het onderkappen van de muren zal wel wat troep teweeg brengen. Houd rekening met veel stof en ook schade aan de muren. Voer dit alleen uit als er een verbouwing of andere renovatie gepland staat, anders is het de moeite niet.