Nieuwe voordeur kopen en laten monteren? Denk aan deze zaken

0
455
Keuken
Keuken

Een voordeur van DHK monteren en afhangen is niet heel moeilijk, het belangrijkste is dat je nauwkeurig werkt. In deze blog wordt in een aantal stappen uitgelegd hoe je dat doet en waar je op moet letten bij het monteren. Lees snel verder!

Maak het voordeur kozijn op maat 

Voordat je de deur kunt monteren en afhangen dien je het Voordeur kozijn op maat te maken. Een kozijn bestaat uit drie delen, de bovenkant en twee zijkanten. Hoe hoog de zijkanten zijn hangt af van hoe hoog de deur is. Vaak hebben deuren een standaardmaat. Zo is de meest voorkomende deurhoogte 201,5 cm hoog. Je moet er dan voor zorgen dat de zijkanten van het deurkozijn 204,1cm hoog zijn. De vuistregel die geldt is, bij een deur van 211,5cm hoog moet je een kozijnhoogte van 214,5 cm aanhouden. Houd bij het op maat maken van het kozijn rekening met de stofdorpel. De bovenkant hiervan hangt af van hoe breed de deur is. Meestal is de breedte van de binnendeur 83cm.

Bevestig het kozijn van DHK en frees de scharnierkrozingen

Nu je de kozijnen op maat gemaakt hebt kun je een stellat plaatsen. Hierna kun je het kozijn waterpas monteren tegen de muur. Hiervoor kun je het beste een houtschroef gebruiken. Als je kozijn nog geen scharnierkrozingen heeft, dan kun je deze zelf monteren door een freesmal en een bovenfrees in je kozijn te frezen. Hiervoor gebruik je een bovenfreesmachine.

Voordeur kozijn
Voordeur kozijn

Maak de deur op maat

Vaak moet je deuren op maat schaven om ze in de juiste hanggraad te krijgen. Je kunt dit zelf doen met een elektrische schaafmachine, maar het is heel nauwkeurig. Met deze schaafmachine krijg je de meest nette afgeschaafde deur. Als je een stompe deur moet afhangen moet je zelf scharnierkrozingen maken. Dit gebeurt door met een bovenfrees of beitel uitsparingen in het kozijn te plaatsen. Je hoeft geen scharnierkrozingen te maken als je een opdekdeur gaat plaatsen. Bij deze deurensoort wordt namelijk gebruik gemaak van paumelles.

Hang de deur in het voordeur kozijn

Als je de vorige stappen hebt uitgevoerd kun je de deur in het kozijn hangen. Je kunt het beste een wig of karton gebruiken om te voorkomen dat de deur de dorpel raakt. Vervolgens kun je de hoogte van de deurscharnieren aftekenen. Zorg ervoor dat de koppen van de scharnieren ongeveer 1 mm uitsteken. Wanneer je dit gedaan hebt kun je gaan frezen en de uitsparingen uit de deur beitelen. Haal beide scharnier helften uit elkaar en plaats ze op de deur.