Je houten vloer onderhouden

0
1218
houten vloer

Een houten vloer geeft je woonkamer een warme uitstraling. Omdat hout een natuurproduct is, zijn er geen twee houten vloeren identiek. Je kunt ervoor kiezen om zelf een houten vloer te leggen, maar je kunt dit ook door een klusjesman laten doen. Als je vloer eenmaal ligt, dan wil je deze natuurlijk zo mooi mogelijk houden. Goed onderhoud is hiervoor een absolute must.

Voorkom krassen en andere beschadigingen

Het is beter om te voorkomen dat je houten vloer beschadigt, dan de eenmaal veroorzaakte schade te moeten repareren. Het is dan ook aan te raden om onder tafel- en stoelpoten viltjes aan te brengen, zodat er geen krassen ontstaan in het hout. Een vloerkleed onder de salontafel kan ook helpen om schade te voorkomen. Denk ook bij het plaatsen van plantenbakken in je woning, dat je er schaal onder zet. Hiermee vermijd je niet alleen het risico op krassen, maar kan er ook geen vocht uit de plantenbak in de houten vloer trekken.

houten vloer onderhouden
Een houten vloer geeft je woonkamer een warme uitstraling.

Verwijder dagelijks zand en vuil

Zandkorrels en kleine steentjes kunnen moeilijk te verwijderen beschadigingen veroorzaken. Veeg daarom dagelijks met een zachte bezem de vloer schoon. Mocht je ervoor kiezen om te stofzuigen, zorg er dan voor dat de borstels naar beneden gericht zijn, zodat je de vloer niet met de stofzuigerpoot kunt beschadigen.

Vermijd vocht op je houten vloer

Als je een vloeistof hebt geknoeid of gemorst, ruim dit dan direct op. Vocht kan tot diep in een houten vloer doortrekken, waardoor er donkere vlekken ontstaan die moeilijk of in het ergste geval niet meer te verwijderen zijn. Als je op een vloerkleed hebt geknoeid, controleer dan of het vocht niet door het kleed heen in de vloer is getrokken.

Gebruik de juiste reinigingsmiddelen

Gebruik niet een willekeurig schoonmaakmiddel om je houten vloer schoon te maken. Laat bleekmiddelen en allesreinigers staan, omdat deze de lak van de vloer ernstig kunnen aantasten. Kies liever voor een middel dat speciaal voor houten vloeren bedoeld is.

Als de vloer toch beschadigd is

Het kan onverhoopt gebeuren dat er lelijke krassen op je vloer zijn ontstaan. Gelukkig is dit in veel gevallen te herstellen. Als je de bovenste laag van de houten vloer afschuurt, dan ziet de vloer er doorgaans weer zo goed als nieuw uit. Als je dit zelf niet kunt of wilt, dan kun je hier altijd een klusjesman voor inhuren.