Tips voor het installeren van een thermostaatkraan

0
1282
badkamerkraan

Er zijn voor de badkamer en de douche veel verschillende kranen beschikbaar. Met een badkamer verbouwen hangt het vooral van je persoonlijke keuze af welke kraan je kiest. Voor bijvoorbeeld een douche kan je kiezen voor een kraan met een hendel of met draaiknoppen. Maar heb je bijvoorbeeld kinderen, dan is een thermostatische kraan zeker aan te raden. Je stelt de thermostaat in op een bepaalde temperatuur en je krijgt dan ook direct water op deze temperatuur, zonder dat je koud en warm water moet mengen tot de gewenste temperatuur. Het installeren van een thermostaatkraan is niet zo moeilijk om zelf te doen. Hierbij een stappenplan hoe je een thermostaatkraan kan installeren.

Meten

Douchekranen hebben een afstand tussen de warmwaterleiding en de koudwaterleiding van 120 mm of 150 mm. Dit wordt aangeduid als hartafstand. Is de hartafstand van je muurplaat 120 mm en je hebt een kraan met een hartafstand van 150 mm, dan is het door middel van s-koppelingen mogelijk deze te plaatsen. Andersom is dit overigens niet het geval.

badkamerkraan
Meet van te voren goed waar de thermostaatkraan dient te komen.

Hoofdkraan afsluiten

Sluit de hoofdkraan en draai alle kranen in huis open. Zo weet je zeker dat de leidingen leeg zijn en je aan de slag kunt met monteren.

S-koppelingen plaatsen

Komt de hartafstand van je muurplaat overeen met de kraan, dan hoef je geen s-koppelingen te plaatsen. Draai om de beide leidingen die de muur uitkomen een afdichtingsband. Eventueel kan je dit nog afwerken met afdichtingspasta. Nu kan je de s-koppelingen aansluiten. Dit doe je met een waterpomptang. Zet de nieuwe thermostaatkraan er losjes op om te controleren of de s-koppelingen juist geĆÆnstalleerd zijn. Eventueel kan je de stand van de s-koppelingen nu nog aanpassen.

Montage thermostaatkraan

Plaats nu eerst de bij de kraan meegeleverde rozetten om de koppelingen. Plaats nu de kraan. Draai de moeren eerst handmatig om de s-koppelingen en controleer of de kraan waterpas staat. Wikkel de kraan en de aan te schroeven moeren in in een doek. Dit om te voorkomen dat de je schade aan je nieuwe kraan krijgt. Draai nu de moeren met de waterpomptang stevig aan.