Welke tegels in je badkamer?

0
406
Badkamer

De tijd dat je alleen voor tegels op je muren van de badkamer kon kiezen zijn allang voorbij. Tegenwoordig is er een scala aan mogelijkheden om uit te kiezen voor je badkamer wanden. Afwerkingen in diverse soorten, kleuren en maten die prima tegen een vochtige omgeving kunnen. Zo kun je, naast de traditionele wandtegels, ook kiezen voor waterafstotend behang, plaatmateriaal, waterwerende verf, tadelakt of mozaïek. 

Wandtegels

Wandtegels kun je in verschillende maten, materialen en kleuren kopen. Wanneer je een tijdloze badkamer wil dan kies je het beste voor neutrale tinten zoals wit, beige, bruin of grijs.

Wanneer je badkamer niet al te groot is kun je het beste voor tegels in lichte kleuren gaan, hierdoor zal de ruimte groter lijken. Ook in badkamer met weinig daglicht, of zelfs geen daglicht kun je beter geen donkere tegels kiezen. Badkamer tegels in felle kleuren of met een patroon zijn misschien gewaagd maar kunnen wel als blikvanger dienen. Wil je het iets meer op safe spelen, dan kun je werken met neutrale wandtegels in combinatie met waterafstotend behang of waterwerende verf. Tenslotte kun je natuurlijk ook diverse wandtegels combineren in de badkamer, je kunt kiezen voor tegels van hetzelfde formaat maar in een andere kleur of juist voor tegels in diverse formaten in dezelfde kleur. 

Mozaiek wandbekleding

Mozaïek wordt vaak gebruikt als accent, bijvoorbeeld door het plaatsen van een mozaïek strook achter de kraan in de douche, rond het bad of als strook tussen de wandtegels. Mozaiek tegels zijn klein, dat maakt het plaatsen ervan wel iets moeilijker en het neemt meer tijd in beslag. Daarbij vergen mozaïektegels ook wat meer onderhoud bij het schoonmaken door de vele voegen. 

Verf en of behang

De goedkoopste manier om je badkamer wanden mee te bekleden zijn verf en of behang. Beide zorgen voor een warme en persoonlijke uitstraling en je kunt er je eigen stempel op drukken door het gebruik van opvallende patronen of kleuren. Ben je het op een gegeven moment zat dan is het ook makkelijk te vervangen of over te schilderen. Houdt er wel rekening mee dat je behang of verf niet in de doucheruimte kunt gebruiken vanwege vocht, het is waterafstotend maar niet watervast. 

Een mooie badkamer
Een mooie badkamer

Platen en panelen

De laatste trend op het gebied van wandbekleding voor de badkamer zijn plaatmaterialen. Deze platen zijn gemaakt uit veiligheidsglas of acryl en kunnen rechtstreeks op de muur verlijmd worden, zonder naden. Plaatmaterialen op je muur zijn gebruiksvriendelijk en hygiënisch doordat er geen voegen aanwezig zijn, het scheelt veel schoonmaak werk zolang je na elke douchebeurt maar even met een wisser over de platen gaat zodat er geen kalkafzetting ontstaat. 

Tadelakt

Tadelakt is een trend uit Marokko die langzamerhand ook in ons land bekender wordt. 

Het is een waterdichte en waterbestendige, milieuvriendelijke pleister van natuurlijk hydraatkalk en is in bijna alle kleuren verkrijgbaar. Het kan in de complete badkamer gebruikt worden en zorgt voor een warm, luxueus en veilig gevoel in je badkamer. Let op, tadelakt is niet goedkoop en moet door een specialist worden aangebracht.