Nieuwe trend: 1 plisségordijn voor dag en nacht

0
1902
plissegordijn
plissegordijn

Raamdecoratie heeft meerdere functies. Voor iedere functie is een geschikt plisségordijn. Zo kun je een verduisterend plisségordijnen ophangen in je slaapkamer om het licht tegen te houden. Je kunt ook een lichtdoorlatend plisségordijn ophangen in je woonkamer om alleen het zonlicht tegen te houden en voor je privacy. Als je voor een kamer een verduisterende stof en een lichtdoorlatende stof nodig hebt dan kun je twee soorten raamdecoratie ophangen. Wat nog beter is om een plisségordijn met het dag en nacht systeem op te hangen. Je hebt dan 1 plisségordijnen met 2 soorten stoffen: 1 stof voor de dag en 1 stof voor de nacht.

Hoe ziet een dag en nacht plisségordijn eruit?

Een plisségordijn met het dag en nacht systeem ziet er hetzelfde uit als een ’gebruikelijk’ plisségordijn. Een plisségordijn is een gordijn met een geplisseerde (geplooide) stof. De geplooide stof ziet er bij een enkele stof vanaf de zijkant als een zigzag stof uit. Bij een dubbele stof ziet de zijkant er als een honingraat uit. Bij een plisségordijn met het dag en nacht systeem krijgt u eigenlijk 2 plisségordijnen. Beide plisségordijnen zitten in 1 systeem boven elkaar en het voordeel is dat je kunt kiezen voor twee verschillende soorten stoffen of kleuren. U bepaalt zelf welke stof en kleur het bovenste gordijn en het onderste gordijn wordt.

Hoe werkt een dag en nacht plisségordijn?

Een dag en nacht plisségordijn kun je op verschillende manieren bedienen:

 • Koordbediening
 • Kettingbediening
 • Handgreepbediening

Hoe werkt een dag en nacht plisségordijn met koordbediening?

Je kunt een dag en nacht plisségordijn bedienen met een koordbediening. Het plisségordijn krijgt 2 koorden: 1 koord aan de linkerkant en 1 koord aan de rechterkant. Met het linkerkoord kun je de onderkant van het plisségordijn bedienen en met het rechterkoord kun je het middelste profiel bedienen. Het middelste profiel zit onder de onderkant van de bovenste stof en boven de bovenkant van de onderste stof. De kleur van de koorden zijn passend bij de kleur van het bovenste plisségordijn.

Wat is het voordeel van een dag en nacht plisségordijn met koordbediening?

Een voordeel van een dag en nachtsysteem met koordbediening ten opzichte van de bediening met een ketting- en handgreepbediening is dat het plisségordijn breder geproduceerd kan worden, namelijk tot 3 meter breed. Een nadeel is dat je lange bedieningskoorden krijgt. De koorden kun je kindveilig maken door de veiligheidshaak op de muur of het kozijn te monteren zodat je de koorden daarom kunt wikkelen.

Hoe werkt een dag en nacht plisségordijn met kettingbediening?

Je kunt een dag en nacht plisségordijn bedienen met een kettingbediening. Het plisségordijn krijgt een eindeloze, kunststof ketting. Als je trekt aan de ketting dan zal eerst de onderkant van het bovenste plisségordijn zakken. Als je door blijft trekken dan zal uiteindelijk de bovenkant van het onderste plisségordijn omhoog komen. De kleur van de ketting is hetzelfde als de systeemkleur die u kiest:

 • Wit
 • Grijs
 • Brons

Wat is het voordeel van een dag en nacht plisségordijn met koordbediening?

Het voordeel van een dag en nachtsysteem met kettingbediening is dat je maar 1 bediening hebt. Je kunt zelf bepalen aan welke kant de ketting komt. De ketting is ook een stuk korter dan een koord. De lengte van de ketting wordt bepaald door de hoogte die je opgeeft. Een nadeel is dat een dag en nachtsysteem met kettingbediening tot maximaal 2,20 meter breed geproduceerd kan worden.

Hoe werkt een dag en nacht plisségordijn met handgreepbediening?

Je kunt een dag en nacht plisségordijn bedienen met een handgreepbediening. Het plisségordijn krijgt 2 handgrepen. Een handgreep op het middenprofiel (onder het bovenste plisségordijn en boven het onderste plisségordijn) en een handgreep op het onderprofiel (onder het onderste plisségordijn).

Hier ziet u hoe een dag en nacht plisségordijn met handgreepbediening werkt:

https://www.youtube.com/watch?v=TFpVjPLMzC8

Wat is het voordeel van een dag en nacht plisségordijn met handgreepbediening?

Het voordeel van een dag en nachtsysteem met handgreepbediening is dat het plisségordijn gelijk al kindveilig is. Je kunt een plisségordijn met handgreepbediening hangen voor ramen waar je niet makkelijk bij de zijkant van het raam komt. Een handgreep zit in het midden van het plisségordijn. Een nadeel is dat een dag en nachtsysteem met handgreepbediening tot maximaal 1,5 meter breed geproduceerd kan worden.

Welke soorten stoffen plisségordijnen zijn er?

Bij een plisségordijn met het dag en nacht systeem kun je kiezen uit twee soorten stoffen. In totaal zijn er 5 verschillende soorten stoffen. Je kunt allereerst kiezen uit:

Verder kun je kiezen uit stoffen die de mate van transparantie aangeven:

 • Transparante stof

Een transparante stof betekent een doorzichtige stof. Het is een stof waar je doorheen kunt kijken. Een transparant plisségordijn wordt vaak gehangen in keukens en kantoren. De scherpte wordt uit de zon gehaald en er komt veel daglicht in de ruimte. Een transparant plisségordijn wordt ook wel gehangen in een woonkamer, vooral bij ramen waar er niet veel inkijk is (flats of appartementen) of waar de zon niet op schijnt. Een transparante stof is alleen mogelijk bij een enkele stof.

 • Lichtdoorlatende stof

Een lichtdoorlatende stof betekent dat de stof licht door laat, maar niet transparant is. Het is een stof waar je niet doorheen kunt kijken, maar wel licht doorlaat. Een lichtdoorlatend plisségordijn wordt vaak gehangen in een woonkamer. De stof laat voldoende licht door, maar houdt de scherpte uit de zon en je kunt niet door de stof heenkijken. Een lichtdoorlatende plisségordijn zorgt voor privacy, iets wat de meeste mensen graag willen in hun woonkamer. Een lichtdoorlatend plisségordijn hangt ook wel in keukens of kantoren, vooral bij ramen waar mensen veel langslopen of waar de zon veel op schijnt. Een lichtdoorlatende stof is mogelijk bij een enkele en dubbele honingraat stof.

 • Verduisterende stof

Een verduisterende stof betekent dat de stof de ruimte donkerder maakt. Een plisségordijn met een black-out stof laat geen licht door, maar een verduisterende stof kan wel licht doorlaten. Het percentage doorzichtigheid is dan minder dan 10% en daarom vallen de plisségordijnen in de categorie verduisterend. Een verduisterend plisségordijn wordt vaak gehangen in een slaapkamer of voor een raam waar veel zonlicht op schijnt. Een verduisterende stof is mogelijk bij een enkele en dubbele honingraat stof.

Wat zijn de meest gekozen stoffen voor het dag en nachtsysteem?

De meeste mensen kiezen voor een verduisterende stof en een lichtdoorlatende stof. Ook wordt er vaker gekozen voor een dubbele stof dan een enkele stof. Het voordeel van een dubbele honingraat stof is dat er geen gaten in de stof zitten waar de koorden doorheen lopen. Je kunt ook kiezen dat je bij het bovenste gedeelte kiest voor een enkele stof en het onderste gedeelte een dubbele stof of andersom.

Wat zijn de meest gekozen kleuren voor het dag en nachtsysteem?

De meeste mensen kiezen voor twee kleuren die goed bij elkaar passen. De meest gekozen kleuren zijn wit, grijs en beige. Er zijn mensen die kiezen voor twee verschillende soorten stoffen in dezelfde kleur voor een mooi geheel. Er zijn ook mensen die kiezen voor een neutrale kleur en een opvallendere kleur.

 

Wat zijn de voordelen van een dag en nacht plisségordijn?

 • Plisségordijnen met het dag en nacht systeem zijn ideaal omdat je kunt kiezen uit 2 verschillende stoffen.
 • Naast een verschillende stof kun je ook kiezen uit 2 verschillende kleuren.
 • Dag en nacht plisségordijnen zijn geschikt voor brede ramen tot 3 meter.
 • Dag en nacht plisségordijnen zijn geschikt voor verschillende soorten ramen, omdat ze op verschillende manieren gemonteerd kunnen worden. Zo zijn dag en nacht plisségordijnen ook geschikt voor kiepkantel- en dakramen.

Hoe monteer je een dag en nacht plisségordijn?

De montagehandleiding verschilt per montagesteunen. De meest gekozen montagesteunen zijn plafondclips en wandsteunen. Plafondclips monteer je in het plafond of de bovenkant van het kozijn. Wandsteunen monteer je aan de wand of het kozijn. De manier van monteren verschilt niet erg met elkaar:

 1. Teken met een potlood waar de boorgaten voor de plafond- of wandsteunen op het plafond, de wand of het kozijn komen. Let op dat de gaten op een gelijke lijn komen.
 2. Plafondsteunen kunnen niet strak tegen een muur gemonteerd worden. Je hebt 5 mm ruimte nodig voor de demontage.
 3. De plafond- of wandsteunen moeten minimaal 50 mm van de buitenkant van het plisségordijn komen. De rest van de plafond- en wandsteunen moet hiertussen evenredig verdeeld worden.
 4. Boor de steunen in het plafond, wand of kozijn. Gebruik alleen schroeven als je boort in hout.

Gebruik schroeven en pluggen als je boort in gips of beton.

 1. Klik vervolgens met systeem in de plafond- en wandsteunen. Je hoort een harde klik als het systeem in de plafond- of wandsteunen zit.

Voor welke ruimtes is het dag en nachtsysteem geschikt?

Het dag en nacht systeem is voor allerlei ruimtes geschikt, behalve voor in een badkamer. Een dag en nacht plisségordijn wordt het meest gehangen in een slaapkamer. Voor de nacht is het fijn als de slaapkamer verduisterd wordt, maar overdag is daglicht wel prettig. Als je alleen een verduisterend plisségordijn hebt hangen, kun je deze overdag ophalen. Zo heb je voldoende daglicht, maar geen privacy. Een dag en nacht systeem is dan de oplossing zodat je ook kunt kiezen voor een lichtdoorlatende stof.