Geld lenen voor een verbouwing: welke lening is het meest geschikt?

0
921
hypotheek verhogen

Een huis verbouwen kost vaak veel geld. Heb je dit geld niet, en lukt het niet om dit bij elkaar te sparen? Dan kun je ervoor kiezen om geld te lenen voor de verbouwing. Er zijn verschillende soorten leningen. Welke lening is het meest geschikt? Wij vertellen het je.

Verhogen bestaande hypotheek

Je kunt een grote verbouwing financieren door je bestaande hypotheek te verhogen. Vaak wordt er bij het afsluiten van een hypotheek ook al rekening gehouden met een eventuele verhoging voor een verbouwing. Om te bepalen hoeveel extra hypotheek je kunt krijgen, wordt de waarde van je woning ná de verbouwing ingeschat. Deze waarde wordt vastgesteld door een taxateur, hiervoor worden ook kosten in rekening gebracht. Daarnaast kunnen er ook kosten gerekend worden voor bijvoorbeeld een adviseur. Deze optie is dus vooral voordelig bij grote verbouwingen.

Hypotheek verhogen
Wil je een hypotheek verhogen? Dit is mogelijk voor verbouwingen en dergelijke.

Tweede hypotheek afsluiten

Het is ook mogelijk om voor een verbouwing een tweede hypotheek af te sluiten. Dit kan bij dezelfde hypotheekvertrekker, maar dit hoeft niet. De rente van een tweede hypotheek is in sommige gevallen fiscaal aftrekbaar, maar ligt over het algemeen wel een stuk hoger omdat het risico voor de bank groter is dan bij een eerste hypotheek. Daarnaast moet het volledige adviestraject opnieuw doorlopen worden en zijn er dus veel extra bijkomende kosten. Een tweede hypotheek is daarom met name interessant als het om hoge bedragen gaat.

Doorlopend krediet of persoonlijke lening?

Als je een consumptieve lening afsluit, kun je kiezen uit twee verschillende soorten leningen: een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Met een doorlopend krediet heb je geen vaste looptijd en kun je tot een vooraf afgesproken bedrag lenen. Je kunt dus telkens kleine bedragen opnemen. Het afgeloste bedrag kun je ook weer opnieuw opnemen. De rente die je betaalt wordt berekend over het bedrag dat je op dat moment hebt opgenomen.

 

Ga je voor een persoonlijke lening, dan krijg je het geleende bedrag in één keer uitbetaald. Handig als je van tevoren al weet hoeveel geld je wilt lenen. De looptijd van deze lening staat vooraf vast, net zoals de rente. Een groot voordeel van een persoonlijke lening is dat je de rente fiscaal kunt aftrekken als je het geld gebruikt voor een verbouwing van je huis.

 

Verbouwing is een investering

Onthoud wel: een verbouwing is een investering in je woning. Het geld dat je leent voor de verbouwing verdien je in veel gevallen uiteindelijk terug. Een goede verbouwing kan de waarde van je woning namelijk flink verhogen. En kies je bij de verbouwing voor isolerende maatregelen? Dan bespaar je hiermee ook gemakkelijk op de energierekening, waardoor je al op kortere termijn geld terugverdient.