Wat jij moet weten over isoleren

0
551

In de winter is het een onderwerp van gesprek. De isolatie van je woning. We voelen tocht, kou en wind binnen in de woning. Je komt dan ook nog eens vochtige plekken tegen. Dat moet worden aangepakt! Maar hoe? Als tochtstrips en tochtstoppers onvoldoende zijn, dan zou je eens kunnen denken om je woning door een specialist na te laten kijken. Het is namelijk niet alleen onprettig om de kou te voelen, ook kost het veel overbodige energie. Energie die jij zou kunnen besparen door verschillende isolatie oplossingen. Wist je dat je bijvoorbeeld al 30 % kan besparen met een goede gevelisolatie? En dat spouwmuurisolatie kan zorgen voor een besparing van 50% op jouw energierekening? Meer dan de moeite waard om uw woning eens door een specialist na te laten kijken.

Niet alleen in de winter

Waar veel mensen niet aan denken is dat het isoleren van je woning zowel in de winter als in de zomer diverse voordelen heeft. Een goede isolatie zorgt in de winter voor het behoud van de warmte en in de zomer zorgt het ervoor dat de warmte juist meer buiten blijft, waardoor de woning langer koel blijft. Dat is wel net zo prettig wanneer de zomerse temperaturen worden bereikt.

In Nederland stimuleert de Rijksoverheid huishoudens om de woning beter te isoleren met ‘Energie besparen doe je nu’. Dat is een campagne meer woningen energiezuinig te maken. Als woningen namelijk energiezuiniger zijn, dan is dat beter voor het milieu. Uiteindelijk hebben de isolatie oplossingen dus meerdere voordelen:

  1. Meer wooncomfort door warmtebehoud
  2. Besparing op je energierekening
  3. Beter voor het milieu

Kortom, de moeite waard om eens goed naar te kijken.

Nóg een voordeel

Waar we in Nederland veelal bezig zijn met de isolatie van spouwmuren, daken en vloeren is men in België de isolatie voordelen aan het koppelen met esthetiek. Een unieke combinatie dat resulteert in isolatie steenstrips. Hierbij worden stenen op maat geslepen en met een isolerende onderlaag verlijmd aan de gevel van de woning. Door de gelaagdheid van deze vorm van isolatie worden de woningen niet alleen energiezuiniger, maar de woning krijgt ook een nieuw aanzicht. Je kan dus ´zomaar´ een huis met een rode stenen gevel krijgen. Of een gevel met grijze steenstrips. Het kan allemaal.

Voorlopig richten we ons in Nederland op alle andere vormen isolatie en zullen steeds meer huishoudens energiezuiniger worden.