Babykamer, functioneel, betaalbaar of een wow-effect?

0
652

En dan is het zover: tijd om naar meubels voor de babykamer te gaan kijken. Voor iedereen zal deze zoektocht bij een ander startpunt beginnen. Ga even na wat voor jullie belangrijk is. Heb je een kamer(tje) beschikbaar voor de kleine of ga je naar oplossingen kijken in kamers die al door anderen worden gebruikt? Heb je best wat geld over voor de kleine – en kan je dat ook missen? – of moet er naar goedkope oplossingen worden gekeken? Ben je heel praktisch ingesteld of is het belangrijk dat alles er strak uitziet?

Speciaalzaken
In iedere grotere stad is wel een babyspeciaalzaak te vinden. Dat is altijd wel een goede start. Je zult op zijn minst een goed beeld krijgen wat je wel en wat je niet wilt. Bij de speciaalzaken zijn de meubels in setjes te vinden; Een complete set bestaat uit een commode of aankleedtafel, een bedje, een kledingkast en een plank voor spulletjes. Hiervan is het bedje misschien wel het belangrijkst en je mag aannemen dat deze allemaal als veilig zijn gekeurd. Meer over veiligheid in de babykamer vind je hier: http://www.kindengezin.be/veiligheid/slapen/kinderbed-en-bedmateriaal/kinderbed/.

Design
Wil je iets bijzonders, dan kan je ook webwinkels zoals CozyKidz bezoeken of misschien zelf een bed laten maken. Let dan wel goed op de veiligheid. Wat is de afstand tussen de spijltjes, welke verf is er gebruikt? Want jouw kleine ligt straks niet alleen lief te slapen in dat bed. Er wordt om aandacht gevraagd, de kleine gaat zich aan de rand optrekken, gaat staan huilen en grote kans dat hij/zij zijn tandjes in de rand gaat zetten zodra deze doorkomen. Het zou dan niet best zijn als het bed niet van veilige materialen is gemaakt.

Tweedehands
Hetzelfde aspect van veiligheid geldt voor het kopen van een tweedehands bed. Bedenk goed wie de maker is en of deze aan alle veiligheidseisen heeft voldaan. Natuurlijk kan je tweedehands bedjes heel goed een nieuw leven geven. Je kunt er zeker je eigen smaak aan geven.

Meubels
Voor de commode en de kast heb je iets meer vrijheid om te kiezen. Let er wel op dat je veel tijd besteedt aan de aankleedtafel. Hoe makkelijker je het jezelf maakt (praktisch denken!), hoe meer aandacht je straks aan de kleine kunt geven. Het is handig om genoeg ruimte te hebben voor zwaaiende armpjes, trappelende beentjes en het wegleggen van vieze doekjes en luiers. Heb je plek om ergens een flesje olie neer te zetten zonder dat de kleine het omver kan gooien? En let ook of de commode voor jullie alle twee wel ergonomisch verantwoord is. Is de hoogte goed of krijg je na een tijdje last van je rug of je schouders? Kunt je je voeten goed kwijt onder de tafel? Dat staat een heel stuk prettiger.

Wow-effect
Tot nu toe waren dit toch veelal praktische adviezen. Houd die wel in je achterhoofd, ook als je voor het wow-effect wilt gaan. Met mooie materialen en bonte kleuren kan je al heel veel bereiken. Maar dan nog een opvoedkundige tip: de babykamer moet wel rust uitstralen en een veilige haven zijn voor de kleine. Je bent maar al te blij als jouw baby straks als een roos ligt te slapen in dat veilige bedje.