Deur babykamer open of dicht laten ’s nachts?

0
2873
Deur open of dicht op de babykamer?

Zorgen dat je kindje gezond slaapt en het liefst zo vast mogelijk kan nog een hele klus zijn. Vaak hoor je de keuze of twijfel om de deur van een babykamer ’s nachts te openen of juist dicht te laten. Er zijn verschillende redenen om het een wel te doen en het ander te laten. In dit blog vertellen we je graag meer over de voordelen en nadelen van het open laten of sluiten van de deur van de babykamer.

Deur open: houd je kindje in de gaten

Wanneer je geen babyfoon hebt, kun je je kindje ’s nachts alsnog in de gaten houden als je de slaapkamerdeur van jouw kamer en die van hem of haar open laat staan. Wanneer je baby begint te huilen omdat hij of zij honger heeft, hoor je dit direct. Ook kun je makkelijker naar de babykamer toe om te checken of alles oké is.

Huisdieren? Liever de deur dicht

Heb je huisdieren rondlopen die ook bij de slaapkamer van je baby kunnen komen? Zorg er dan altijd voor dat de deur ’s nachts dicht is. Vooral katten kunnen ’s nachts nogal actief worden en in het wiegje klimmen. De katten kunnen zo onbedoeld ruw met je baby spelen en hem of haar zelfs verwonden. Ook kunnen de katten op je baby gaan liggen omdat ze een warm plekje zoeken. Dat kan gevaarlijk zijn vanwege verstikkingsgevaar. Ook zijn dierenharen in combinatie met een klein kindje niet gezond. Vermijd honden en katten of andere huisdieren en laat ze beneden of doe de deur van de slaapkamer van je baby dicht.

Kinderkamer deur open of dicht?

Beter voor brandveiligheid

Wel wordt er geopperd om de deur naar de babykamer dicht te laten vanwege de brandveiligheid. Uiteraard is niet te voorspellen of er ooit brand uitbreekt, maar wanneer de deur openstaat en er is een stevige rookontwikkeling in huis, kan dat ernstige gevolgen hebben. Laat je de deur dicht, dan trekt rook minder makkelijk de kamer van je kindje binnen.

Temperatuur

Het is belangrijk dat de babykamer een aangename, constante temperatuur heeft. Te warm of te koud is nooit goed voor een baby, ook omdat die dat zelf niet aan kan geven. Je kunt een deur best open laten staan in de zomer voor frisse lucht, maar bedenk dat dit in de wintermaanden juist extra koud kan aanvoelen voor je kindje. Dat geldt ook voor een open raam of wanneer je het wiegje of bed te dicht bij de radiator plaatst.

Meer over Woningfacts

Ben je op zoek naar woontips en adviezen voor de inrichting? Bekijk dan eens onze website voor meer informatie, praktische tips en adviezen. Wij horen graag hoe we jou kunnen helpen met tips, dus schroom zeker niet om contact met ons op te nemen.