4 populaire haagsoorten voor de tuin

0
1132
Haagsoorten onderhouden

Ben jij op zoek naar een nieuwe haagsoort in je tuin, maar weet je niet zo goed wat voor soort plant je moet aanschaffen en aanplanten? In dit blog zetten wij vier populaire haagsoorten voor je op een rijtje. Of je nu een haag om je tuin of huis wil voor privacy of omdat je het mooi vindt; de haag is nog altijd een populaire tegenhanger van schutting, hek of muur. Kies je voor een groenblijvende haagsoort, dan heb je ook in de wintermaanden plezier van toch nog wat groen in je tuin.

1. Laurierhaag

Laurierhagen zijn een geliefde haagsoort voor tuinen, parken en plantsoenen. Het is een snelle groeier die niet veel aandacht en verzorging nodig heeft. Staat hij eenmaal op de goede plek dan groeit hij tot een mooie, volle haag. Snoeien kan, maar is niet altijd noodzakelijk. Wel als je hem in model wil houden. Er zijn diverse soorten laurierhagen die als voordeel hebben ook winterhard te zijn en groen blijven.

2. Beuken

Zowel rood als groen. Beukenhagen rondom je voor- of achtertuin geven je huis een typisch, Hollands gezicht. Beukenhagen kunnen vrij hoog worden, dus regelmatig snoeien kan zeker geen kwaad. Fagus Sylvatica is de meest populaire soort beuk. Glanzend blad en een mooie volle dichte haag. Let wel op, want het duurt even voordat een beukenhaag echt flink doorgroeit. Beukenhagen geven je voortuin een vrij open en gezellige aanblik. Plaats je ze als haag om je achtertuin, dan ben je verzekerd van een goede privacy.

Beukenhagen zijn populaire haagsoorten

3. De comeback van buxus

Buxus een onveilige keuze? Niet meer. Het gevaar door aanvreting van de buxusrups- en mot lijkt te zijn geweken, waardoor de buxus langzaam maar zeker bezig is aan een heuse comeback. Buxus is geliefd om zijn vormvastheid en flexibiliteit. Een haag van buxus is namelijk in allerlei vormen en afmetingen te snoeien. Met een beetje geduld en aandacht, kan een buxushaag al snel twee meter hoog worden.

4. De taxus

Je herkent hem wel aan zijn dennenachtige takken met de lange, puntige bladeren. De taxus wordt al eeuwenlang gebruikt in de tuin en vormt een mooie, volle dichte haag. De populairste soort is dan ook de taxus Baccata. Een wat trage groeier, maar hij groeit als hij eenmaal gesetteld is als kool. Pluspunt: dankzij de rode besjes heb je gezellig veel vogels in je tuin. Die zijn er namelijk gek op!

Tot slot

Het aanleggen van een haagsoort vraagt om geduld, kennis en ook wat kunde. Laat je daarom altijd goed informeren bij een verkoper van haagsoorten. Sommige soorten zoals de beuk zijn vatbaar voor infecties of ziektes. Het is raadzaam om dan te weten hoe je hier mee om moet gaan en ook wat je ertegen kunt doen.