De warmte van hout

0
3592

In de Scandinavische stijl ziet je het. Maar ook in de landelijke stijl is al geruime tijd aanwezig. Het stijlelement van hout. Hout is een zo veelzijdig dat je in elke woning bijna wel altijd iets terugziet van hout. Van boekenplanken tot kasten. Niet alleen heeft het materiaal de eigenschap dat je het eenvoudig kunt bewerken tot een bepaalde vorm, ook heeft hout de eigenschap dat het nagenoeg nooit hetzelfde is betreft kleur en structuur. Houtelementen in een landelijke keuken kunnen warmer overkomen dan bijvoorbeeld een whitewash houtlook van een servieskast.

 

De veelzijdigheid van een houten vloer

De vloer in je woning bepaalt voor een groot deel het aanzicht van je vertrekken. Kies je voor een houten vloer, dan heb je nog steeds vele keuzes. Keuzes in soorten hout en in legmethodes. Een massief houten vloer geeft een meer robuuste uitstraling dan lamelparket. Een massief houten vloer zegt het al. Dat zijn planken die volledig bestaan uit hout, terwijl bij lamelparket alleen de toplaag bestaat hardhout. De overeenkomst is dat de ‘look en feel’ erg bepaald wordt door de uitstraling van hout.

 

Ga jij binnenkort een houten vloer uitzoeken? Dan heb je voldoende keuze in houtsoorten in combinatie met afwerkingen. Van grey wash eikenhouten vloeren tot gerookt grenen. Omdat vloeren een groot stuk van je woning in beslag nemen is het verstandig om goed na te denken hoe je interieur eruit komt te zien. Als je de vloer neutraal houdt, dan kun je de accenten toevoegen in de accessoires en meubels. Een likje verf doet ook wonderen. Kies je voor een licht eikenhouten vloer gelegd in visgraatmotief? Dan adviseren we je om de rest van het interieur niet te bont te maken. Wellicht heb je al meubels en wil je alleen de vloer aanpakken. Neem dan foto’s van grote pronkstukken in de kamer en neem deze mee als je een vloer gaat uitzoeken. Zo krijg je een beter beeld van het geheel.

 

Houd van houten meubels

Houd jij van hout? Maak je interieur dan compleet met meubels van hout. Nee, niet denken aan de ouderwetse eiken meubels die bijna niet te verplaatsen waren. Maar denk meer aan geperste materialen of massief grenen. Dat is sterk, maar niet te zwaar waardoor je de meubelstukken tussentijds makkelijk kan verplaatsen voor een nieuwe, frisse indeling. Kies eens voor een onbewerkte houtsoort, zodat je deze zelf nog kan schilderen in elke gewenste kleur, passend bij je interieur.

 

Ook steigerhouten meubels worden veel gekozen. Wat buiten begin met buitenmeubels is de trend ook steeds meer de weg naar binnen gaan vinden. Steigerhouten tafels voor de eetkamer zie je in meerdere woningen terug. Of bijzettafels gemaakt van houten pallets. De meest mooie, creatieve ideeën worden omgezet in meubels. Van plantenbakken tot magazinehouders. Je kan het zo gek niet verzinnen. Houd er wel rekening mee dat je dan wat meer geld kwijt bent, dan wanneer je de stukken zelf maakt. Ben jij creatief en handig? Dan ga er zelf eens mee aan de slag. Je zal zien dat de mogelijkheden eindeloos zijn.