Welke soorten binnendeuren zijn er?

0
1192

Dagelijks maken wij veelvuldig gebruik van binnendeuren, we openen en sluiten ze zonder er bij na te denken. Welke soorten binnendeuren zijn er en wat zijn hun specifieke voor- en nadelen?

De gewone draaideur

De gewone draaideur is de meest gebruikte binnendeur. Ze worden in iedere woning gebruikt en zijn eenvoudig te installeren. Tijdens de ontwerpfase van een pand zal de architect moeten beslissen naar welke kant de deur open slaat en aan welke zijde de scharnieren moeten zitten. Een juiste plaatsing en draairichting van een binnendeur kan veel extra ruimte geven.

De zwaaideur

Zwaaideuren zijn met name handig omdat deze deuren van beide kanten geopend kunnen worden. Je hoeft nooit te kijken naar welke kant de deur open gaat. Zwaaideuren worden veel in restaurants en ziekenhuizen toegepast. Meestal zijn dit type deuren zelfsluitend door middel van een veer. Het nadeel van zwaaideuren is dat ze vaak niet goed afsluiten en tocht een kans krijgt.

De schuifdeur

Schuifdeuren werden vroeger veel toegepast in woningen, vaak in combinatie met glas-in-lood. Het voordeel van schuifdeuren is dat ze maar weinig ruimte in beslag nemen. Schuifdeuren worden vaak gebruikt voor schuifdeurkasten. Als nadeel wordt vaak genoemd de onnatuurlijke – zijwaartse – manier van openen en de zware bediening. De nieuwe generatie schuifdeuren hangen in een rails waardoor de zware bediening tot het verleden behoort.

Nu weet je welke soorten schuifdeuren er allemaal zijn. Hopelijk heb je nu een beter beeld gekregen welke voor – en nadelen elke deur met zich meebrengt, zodat je uiteindelijk een goede kans maakt om de juiste deur aan te schaffen.