Wat voor lampen kies ik in mijn woning?

0
893
verlichting in huis
verlichting in huis

Je gaat je woning flink onderhanden maar twijfelt nog over de finishing touch: de lampen. Juist, de lampen. Hoewel we bij een interieur vaak aan bekleding, soorten meubels of kleuren van de muur denken, worden lampen nogal eens vergeten. Gek eigenlijk, want lampen zorgen voor veel sfeer in je woning. Ben je benieuwd wat voor type verlichting er het beste in jouw woning past en waar je zoal rekening mee moet houden wanneer je nieuwe lampen gaat kopen? In ons nieuwe blog lees je meer over de verschillende aspecten van verlichting en hoe jij zowel verlichting als sfeer in je huis kunt creëren.

Stap 1: wat voor type lamp zoek ik?

Wanneer je je verlichting gaat aanleggen, denk dan alvast na over het type lampen en hoe deze op de muren of aan de muren bevestigd moeten worden. Als je je huis zelf gaat bouwen kun je natuurlijk al van tevoren aangeven waar de verschillende plekken moeten komen voor een spot, hanglamp of wandlamp. Ga je een bestaande woning verbouwen: misschien kun je dan elektriciteitsdraden verleggen of aanpassen. Pas hier echt wel mee op. Het verleggen van stroom is een klusje dat je wellicht beter door een professional uit kunt laten voeren.

Welke lampen kies jij in jouw woning
Welke lampen kies jij in jouw woning?

Stap 2: kies de stijl die bij je past

Een hanglamp is meer dan een verlichting; ook de stijl van de lamp moet bij je verdere inrichting van je kamer passen. Houd hier dan ook rekening mee bij het aanschaffen van je nieuwe verlichting. Heb je een klassieke inrichting? Ga dan bijvoorbeeld voor lampen met een hoog decoratief gehalte. Heb je een modern interieur, denk dan aan lampen met een wat gestileerdere vorm. Industriële hanglampen met mat zwart, koper of goudkleurige ‘kappen’ bijvoorbeeld. Populair voor een moderne of industriële inrichting is ook het klassieke peertje met een donkergeel of oranje schijnsel.

Stap 3: welk doel heeft de verlichting?

Verlichting is er tegenwoordig allang niet meer om alleen het huis te verlichten. Verlichting draagt, zeker in de wintermaanden, bij aan een groot deel van de sfeer in onze woningen. Verlichting kan dan ook verschillende doelen dienen: dient het om een kamer te verlichten of misschien een specifiek onderdeel van de kamer: bijvoorbeeld een tafel, spiegel of juist een mooi schilderij. Praktische verlichting kan ook dienen om een boekenkast of zithoek van beter licht te voorzien.

Laat je inspireren door combinaties

Verlichting is nooit een statisch gegeven en kan altijd naar je wens veranderd worden. Heb je er ook al eens aan gedacht om bijvoorbeeld lampenkappen zelf te maken? Met wat stof of door zelf een omslag te breien of te haken kun je al de meest fantastische patronen of vormen maken. Ook hoef je je oude lampen hierdoor niet eens weg te gooien: misschien kun je bepaalde onderdelen zoals de voet of de lampenkap gewoon hergebruiken. Een nieuwe spaarlamp of gloeilamp is dan het enige wat je nieuw moet aanschaffen.