Wat is het geheim van een mooi gazon?

0
837

Vrijwel iedereen met een gazon wil deze zo mooi als mogelijk hebben. Dat is begrijpelijk, want zo kun je optimaal genieten van je gazon. Het geheim van een pracht van een gazon begint bij de aanleg. Het is raadzaam om de volgende stappen in de praktijk te brengen.

De voorbereiding is als het om de ondergrond bij zowel zaaien als het graszoden leggen min of meer hetzelfde. Bij het leggen van graszoden is het wel het beste om hier ruim om tijd mee te beginnen. Op deze manier kan de grond namelijk inklinken. De grond dient namelijk van optimale kwaliteit te zijn. Als eerste kun je de grond diep omspitten. Als de grond hard is, dan kun je wat dieper gaan spitten. Stenen, onkruid en andere materialen die niet er thuishoren kun je het beste weggooien. Hierna kun je het vlak gaan maken met een lange plank. Daarna kun je het twee weken laten inklinken. De bovenste grondlaag dient boordevol voedingstoffen te zitten, zodat de wortels goed kunnen aanhechten. Je kunt een vruchtbare laag grond maken met compost, gazongrond en mest.

Hoeveel graszoden je nodig hebt is overigens eenvoudig te berekenen. Een graszode is 1m2. Bij 20 vierkante meter heb je dus 20 graszoden nodig, maar het beste kun je wat meer zoden aanschaffen, zodat je niets te kort komt. Kies je juist voor het inzaaien van gras? Dan heb je ongeveer een halve kilo graszaad nodig bij 20 vierkante meter. Strooi het zaad altijd bij windstil weer met een zo breed mogelijke worp.