Het plaatsen van een lichtstraat

0
2537

Het kan soms voorkomen dat er in een aanbouw, met een plat dak, te weinig licht naar binnen komt. Wanneer er niet genoeg licht door de ramen naar binnen komt kan dat van grote invloed zijn op het wooncomfort. Bij een aanbouw is het vaak de bedoeling dat er men er gezellig kan gaan zitten en eventueel genieten van de tuin. Indien je dan te weinig licht binnen krijgt is dat niet prettig. Nu is het vaak een zeer kostbare en moeilijke manier, om meer licht binnen te krijgen, door het plaatsen van extra ramen. Daarom kan men beter een lichtkoepel op het platte dak plaatsen. Indien men denkt dat het nog niet genoeg licht naar binnenbrengt kan men overgaan tot een lichtstraat. Toch heeft alles wat je doet zijn voor- en nadelen. Je zou zelfs het dichte dak geheel kunnen vervangen door een glazen dak.

Glazen dak
Een glazen dak is zeker niet goedkoop. Je zal speciaal glas moeten gebruiken in verband met de veiligheid. Het glazen dak laat natuurlijk wel veel licht door maar tijdens de zomermaanden ook veel warmte. Wanneer het onder het glazen dak weer te warm wordt heb je het doel van een glazen dak niet bereikt. Ook al neem je wit melkglas dan nog is het erg warm in de zomer. Je moet het dan weer afschermen met bijvoorbeeld een soort rolgordijn. Omdat dat allemaal niet erg goed werkt kan men beter een lichtstraat gebruiken.

Lichtstraat
Een lichtstraat van Niek Roos is eigenlijk niets anders dan een grote vlakke lichtkoepel. Het materiaal kan van glas, acrylaat of polycarbonaat zijn. Je kan bij een lichtstraat ook kiezen tussen een vast en een openslaande. Dit laatste is fijn wanneer het erg warm is en men wilt luchten. De ombouw van een lichtstraat is van aluminium. Hierin wordt het doorzichtige materiaal geplaatst. Een lichtstraat kan wel een grootte hebben van 60 cm bij 240 cm. Dus je kan er grote oppervlakten mee voorzien. Als doorzichtig materiaal wordt wel een veiligheid soort toegepast. Je mag er namelijk niet door kunnen vallen en het moet inbraakvrij zijn. Bij het gebruik van dubbelglas is de bovenzijde van een zonwerend materiaal gemaakt. De binnenste laag is dan versterkt. Op de bovenzijde wordt een vuilafstotende laag aangebracht. Hierdoor wordt voorkomen dat je regelmatig het dak op moet om het geheel schoon te maken. Lichtstraten zijn ideaal om licht binnen te krijgen.