Onderhoud van kozijnen

0
635

Wanneer er in huis nieuwe kozijnen aangeschaft dienen te worden is het verstandig na te denken over het materiaal. Er zit wel degelijk verschil in of je nu kiest voor hout of kunststof. Hout gaat toch op den duur achteruit. Kunststof gaat echter jaren langer mee. Bijna geen omkijken meer naar. Het schoonmaken en onderhouden bepaald de levensduur van het kozijn.

Onderhoud

Raamkozijnen worden het hele jaar blootgesteld aan de weersgesteldheid. Regen, wind en vorst werken in op het materiaal waar de kozijnen van gemaakt zijn. Op tijd gaan schoonmaken verlengd de levensduur. Of je kozijn nu van hout, aluminium of kunststof is, alles heeft een zekere mate van onderhoud nodig.
– Aluminium of kunststof dient één maal per jaar te worden gewaxd.
– Stalen kozijnen worden slechts een keer per jaar gereinigd.
– Hout vraagt het meeste onderhoud. Moet toch zeker om de 5 jaar worden geschilderd. Ook
moet hout regelmatig worden schoongemaakt.

Kozijnen van staal

Kozijnen van staal steeds wanneer de ramen worden gelapt even meenemen tijdens de lapbeurt. Geen chloor of zure schoonmaakmiddelen gebruiken. Deze zorgen voor lelijke vlekken. Een gewoon, goedkoop schoonmaakmiddel voldoet prima.

Kunststof

Een jaarlijkse schoonmaak van deze kozijnen met een mild sopje is voldoende. Geen agressieve middelen zoals schuurmiddel of chloor gebruiken. Wanneer het kozijn weer schoon is kan deze ingewaxd worden. Zo hecht er geen vuil aan het kozijn en kan deze er weer een jaartje tegen.

Houten kozijnen onderhouden

Het onderhoud van kozijnen vraagt nog wel wat werk. Houten kozijnen hebben het meeste onderhoud nodig. In ieder geval elk jaar schoonmaken. Het schilderwerk gaat daardoor langer mee. Om de 5 jaar worden de kozijnen geschuurd en geschilderd. Je voorkomt houtrot door dit regelmatig te doen. Zachthouten kozijnen zijn echt snel toe aan een schuur- en schilderbeurt. Toch zeker om de twee jaar moet dit worden herhaald. Vooral wanneer wind en regen deze kozijnen steeds belagen ligt houtrot op de loer. Tijdens schoonmaken van de ramen de houten kozijnen controleren.

Aluminium

Evenals de kunststof kozijnen behandelen. Dus schoonmaken één maal per jaar en dan inwaxen om ze mooi en toonbaar te houden. Er bestaan schoonmaakmiddelen speciaal voor aluminium.
Kijk op de desbetreffende website voor nog meer schoonmaaktips.