Tips om je zolder te isoleren of af te werken

0
870
Hoe zolder isoleren en goed afwerken?

De zolder is een plek in je huis die je gemakkelijk over het hoofd ziet als het om verwarming en energie in je woning gaat. Misschien komt het omdat je er niet vaak te vinden bent of omdat je er alleen overdag bent om te werken of te studeren. Toch gaat er, wanneer de zolder niet goed geïsoleerd is, veel warmte verloren. Een goede isolatie én afwerking zijn daarom belangrijk. In dit blog vertellen we je er meer over en lees je enkele praktische tips.

Zolder: isolatie in vloer, muur én dak

De isolatie van je zolder is een belangrijke start om warmteverlies te beperken en daardoor verhoogde stookkosten voor je woning te verlagen. Zorg er daarom te allen tijde voor dat jouw zolder goed geïsoleerd is. En nee, dat is niet een kwestie van simpelweg wat isolatiemateriaal onder het dak bevestigen. Een goede isolatie van je woning en zolder betekent ook dat je je muren én vloer van de zolderruimte goed isoleert. Dit is een klus die je zelf kunt doen, maar we raden het aan om een professional hiervoor in te schakelen.

Hoe zolder isoleren en afwerken?

Wat kost een zolder isoleren en laten afwerken?

Regelmatig krijgen we de vraag wat het nou precies kost om een zolder te isoleren of te laten afwerken door een professional. Deze vraag beantwoorden is niet simpel, aangezien het erg verschilt per installateur en welk uurtarief die rekent. Een korte rondgang op verschillende (officiële) sites voor isolatiebedrijven leert ons dat het gemiddeld een paar duizend euro kost om je woning te isoleren. Dat lijkt misschien veel, maar door een betere isolatie bespaar je uiteindelijk ook op je energierekening. Weeg je dit allemaal naast elkaar af dan is het voordeliger om je woning goed te isoleren en zo de stookkosten te verlagen.

Verschillende technieken

Je kunt de zolder op verschillende manieren isoleren. Allereerst is daar het bekende steenwol, een geschikt isolatiemateriaal dat bijna de algemene standaard is geworden. Ook glaswol wordt nog vaak gebruikt als isolatiemateriaal. Ga je zelf je isolatie van de zolder uitvoeren? Draag dan in het geval van steen- of glaswol beschermende kleding, lange mouwen en een stofkapje. De loskomende vezels veroorzaken namelijk irritaties aan de huid en ogen. Wil je je muren beter beschermen tegen vocht, dan is dampwerende folie ook een verstandige keuze om aan het isolatiemateriaal toe te voegen.

Meer over wonen

Ben je benieuwd naar de laatste weetjes over de styling en het interieur van je woning? Op Woningfacts vind je verschillende interessante blogs. Ook als je een echte klusser bent vind je hier praktische interieurtips om mee aan de slag te gaan. Heb je iets gezien of lijkt het je leuk om iets over een bepaald onderwerp te lezen? Laat het ons weten!