Een stappenplan voor het plaatsen van een schutting

0
971
schutting tuin

Wanneer we privacy willen hebben in de tuin, indien we in bijvoorbeeld een rijtjeshuis wonen, kunnen we een schutting bouwen als afscheiding. Voordat we echter een schutting bouwen, moet je je afvragen wat je daarvoor wilt gaan gebruiken. Een schutting in de tuin bouwen, kun je door gebruik te maken van hardhout. Deze materiaalsoort is zo goed als onderhoudsvrij. Een hardhouten schutting in de tuin bouwen, kun je zelf doen door het plaatsen van hardhouten palen waarop je dan hardhouten planken bevestigd.

Hardhouten afscheidingen

Voor een tuinafscheiding kun je hardhouten tuinschermen gebruiken. Een afscheiding van hardhouten tuinschermen is over het algemeen vrij kostbaar. Dergelijke afscheidingen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Er zijn veel verschillende soorten. Je zou daarbij kunnen kiezen uit schermen van 180×180 met 23 lamellen tot de luxere van 15 lamellen. Bakiri tropisch hardhout wordt daarvoor vaak gebruikt. Het behoort tot de duurzamere houtsoorten. Het hardhout is goed te bewerken en kan bijzonder goed voor een schutting worden toegepast. De palen die je gebruikt moet je goed voorbewerken. De delen die in de grond staan, moet je voorbewerken met een teersubstantie. Het hardhout zal een mooie kleur krijgen, indien je het niet beitst of schildert. De prijs van een schutting wordt bepaald door de houtsoort. Indien je een schutting plaatst van vurenhout is deze een stuk goedkoper dan een van hardhout. Een schutting van vurenhout moet goed beschermd worden.

Schutting tuin
Volg ons stappenplan om de schutting in de tuin te plaatsen.

Een betonnen schutting

Je ziet ook vaak als afscheiding een betonnen schutting. Indien je een dergelijke schutting goed plaatst, kun je er jarenlang plezier hebben. De betonpalen hebben groeven waarin de planken worden geschoven. De planken zijn geïmpregneerd. Hierdoor kunnen de planken ook vele jaren mee. De planken moet goed worden aangebracht om te voorkomen dat er vocht tussen de planken zou kunnen blijven staan. Om te voorkomen dat er water tussen de planken zou kunnen blijven staan kunnen de planken met een overlap worden bevestigd. Er worden soms ook hardhouten planken gebruikt bij zo’n schutting.

Tuinschermen

Je kunt ook houten schermen gebruiken waarvan de planken horizontaal zijn aangebracht. Je moet hierbij wel zorgen dat tussen de planken geen water blijft staan als het geregend heeft. De planken zouden anders kunnen gaan rotten.

Groene schermen

Indien je geen tuinafscheiding van hout wilt hebben, kun je er ook een nemen van groene klimop. De schermen met klimop kun je op hoogte kopen. Zij zijn niet goedkoop, maar je hebt dan wel direct een groene afscheiding.

Stappenplan

Ga eerst na wat voor een soort schutting je wilt hebben. Wil je er een met houten palen of betonpalen. Ook worden er tegenwoordig vaak afscheidingen gemaakt van een klimop die al op hoogte is en die je als een scherm kunt kopen. Voor het plaatsen van een schutting moet je kijken waar de erfgrens is. De schutting mag normaal gesproken niet hoger zijn dan twee meter. Indien je met de buren overeen kunt komen om samen de schutting te plaatsen en te betalen, ben je beiden eigenaar van de schutting. Je moet dan samen de erafscheiding onderhouden.