Welk gereedschap moet ik gebruiken voor specifieke klussen?

0
1551
specifiek gereedschap

Of je nu doe-het-zelver of vakman bent: bij iedere klus is goed gereedschap belangrijk. Het maakt daarbij niet aan of het door de lichte timmerwerkzaamheden of de meer specialistischere klussen gaat. Met een goed gereedschap bij de hand is het niet alleen fijner, maar ook efficiënter werken. Maar uit welk gereedschap moet je kiezen bij welke klus? Wij zetten het voor jou op een rijtje.

Een passende boor- en schroefmachine voor specifieke klussen

Vrijwel de meeste klussen in of rondom het huis bestaan uit het bevestigen of losmaken: van planken tot kastdeuren of schilderijen. Een vrij nauwkeurig en specifiek werkje. Daarbij is een goede boor- of schroefmachine onmisbaar. Tegenwoordig is er een ruime keuze uit deze elektrische machines en boor je zonder problemen een gat in de muur en is een schroef in een handomdraai in de muur of kast geplaatst. Door de elektrische kracht is het eenvoudig om precies af te stellen hoe diep of hoe breed je wil boren of schroeven. De meeste boormachines worden dan ook met batterij aan schroefdoppen of boren geleverd. Zo niet: dan is het altijd mogelijk om ze te kopen bij een specialist of bouwmarkt.

Frezen en schaven voor zonder problemen

Waar er vroeger nog met een houten schaaf werd gewerkt is dit gereedschap inmiddels vaak vervangen voor een elektrische variant voor specifieke klussen. Niet alleen kun je met een frees- of schaafmachine veel sneller en grondiger werken, het is ook nog eens veiliger. Ook is het schaven met de hand een echt preciesieklusje waarbij ervaring handig is. Gelukkig heb je tegenwoordig de elektrische variant. Het verschil tussen frezen en schaven is dat bij frezen bewust iets wordt weggehakt dat vaak wat dieper ligt, terwijl je met een schaafmachine heel precies laagjes hout of metaal kunt weghalen. Freesmachines worden vaak gebruikt bij het aanbrengen van profielranden of verdiepingen in hout, zoals deuren. Een schaafmachine wordt juist gebruikt om een stuk hout of metaal vlakker en zonder splinters te krijgen.

Nauwkeurig en strak zagen

De zaag is een veel toegepast gereedschap in met name de houtbewerking. Hoewel handzagen nog wel in omloop zijn, is het gebruik van een elektrische zaag steeds gangbaarder geworden. Tegenwoordig zijn deze machines steeds geavanceerder en ook veiliger. Met een automatische zaagmachine heb je iedere balk of plank vaak in een mum van tijd nauwkeurig doormidden. Bovendien zijn er computergestuurde modellen op de markt waarbij menselijk handelen haast niet meer nodig is. Door de juiste figuren en afmetingen in een computer door te voeren gaat de zaag automatisch aan de slag.

Vergeet de accu niet!

Doordat diverse gereedschappen op stroom werken is het belangrijk om altijd een reserveaccu bij de hand te hebben. Of zorg er in ieder geval voor dat de accu altijd opgeladen is. Zo voorkom je dat je tijdens je werkzaamheden ineens zonder stroom komt te staan. Het kan enkele uren duren voordat een accu is opgeladen en die tijd heb je vaak niet. Extra accu’s vind je vaak bij een specialist in gereedschappen of bouwmarkten.