Een lekker briesje in de woonkamer

0
1225

In de zomer kan het best warm worden, vooral binnenshuis. Zou je toch lekker in de woonkamer willen zitten zonder daar last van te hebben? Dan is een plafondventilator misschien iets voor jou. Een lekker koel briesje op je gezicht terwijl je tv zit te kijken, zit te eten of gasten op bezoek hebt. Ondanks dat het buiten kookt vind je het binnen nog best leefbaar.

Typen plafondventilatoren

Als je een plafondventilator als binnenverlichting in de woonkamer plaatst is het misschien handig om eentje uit te kiezen die goed bij je wensen past, want er zijn verschillende types. Een simpele met 3 wieken zonder bijzondere eigenschappen, of een fleurige met verschillende kleuren wieken en verlichting. Er bestaan zelfs types met meerdere lampen. Handig dus als je koeling en verlichting in 1 apparaat wil combineren!

plafondventilator in de woonkamer
plafondventilator in de woonkamer

Bediening van de plafondventilator

Dat apparaat hangt aan het plafond, “hoe moet je het dan bedienen?” zou je denken. Vroeger hadden deze apparaten alleen maar een trekkoord, dus moest je opstaan en eronder gaan staan om het aan of uit te doen of de stand te verwisselen, maar de meeste moderne varianten hebben een wandschakelaar. Er zijn zelfs modellen met een afstandsbediening!

Waarom een plafondventilator in plaats van een staand model of wandventilator?

Er zijn natuurlijk meerdere typen en modellen ventilatoren, die in principe allemaal hetzelfde kunnen: verkoeling en luchtdoorstroming leveren. Toch zijn er een paar verschillen waar je op moet letten. Het voornaamste voordeel van een plafondventilator ten opzichte van een staande, is de ruimtebesparing. Je hoeft het nergens in een hoek neer te zetten en het staat niet in de weg, dus je kan er niet tegenaan lopen of erover struikelen. Superhandig dus! Ten opzichte van wandventilatoren heeft een plafondventilator ook een voordeel, en dat is dat het zich volledig bevindt buiten de ruimte waar mensen komen (erboven dus). Je kunt er dus niet met je hoofd tegenaan lopen (meestal hangen wandventilatoren op ooghoogte) of met je haren erin verstrikt raken. Een plafondventilator is volledig uit de weg en je zult er nooit last van hebben.

Wat kost een plafondventilator?

De prijs van een plafondventilator hangt af van het type materiaal, de kwaliteit, de eigenschappen, het aantal lampen en de mogelijkheid een afstandsbediening te gebruiken. Een simpel basismodel is al verkrijgbaar vanaf 60 euro. Zo eentje heeft 3 wieken, geen lampen en geen afstandsbediening (wel een trekschakelaar). Niet veel bijzondere kenmerken maar het doet wel wat het moet doen. Op zoek naar iets meer? Tussen de 100 en 200 euro zijn er een heleboel modellen beschikbaar in alle vormen, maten en kleuren. Met licht, zonder licht, 6 wieken, 2 wieken (ja dat bestaat zelfs). Genoeg keuze dus. Als je echt veel geld kwijt wilt aan een plafondventilator kun je zelfs in de 600 tot 1000 euro prijsklasse terecht. Deze apparaten lijken niet meer op ventilatoren maar meer op futuristische gadgets. Sommigen hebben LED-lampjes, kunnen absurde hoeveelheden lucht verplaatsen, zijn volledig stil en kan je bedienen vanaf de bank. Voor ieder wat wils, dus.