8 verschillende soorten matrassen, en de verschillen

0
875
soorten matrassen
soorten matrassen

De zoektocht naar een nieuw fijn matras kan ingewikkeld zijn. Wanneer je een beddenwinkel binnenloopt kun je overweldigd worden door het grote aantal verschillende soorten matrassen. Zo kom je bijvoorbeeld latexmatrassen, of koudschuim matrassen tegen. Maar wat is nou precies het verschil tussen verschillende soorten matrassen, en welke soorten matrassen zijn er allemaal op de markt? In dit artikel wordt dit uitgelegd.

1) Polyether matrassen behoren tot de goedkoopste klasse matrassen. De vochtregulatie van deze matrassen is vanwege de celstructuur redelijk, maar tegelijkertijd werkt dit ook warmte isolerend. Dit soort matrassen wordt daarom veel gebruikt in bijvoorbeeld caravans, campers of boten. Polyether matrassen worden afgeraden voor dagelijks gebruik. Voor dagelijks gebruik is het verstandig om een matras met meer veerkracht, duurzaamheid en warmte- en vochtregulatie te gebruiken.

2) Koudschuim matrassen worden gekenmerkt door de open celstructuur. Dit zorgt ervoor dat koudschuim beter ademt dan andere soorten schuim, en wordt vocht goed gereguleerd. Dit soort matras staat onder andere bekend om de uitstekende duurzaamheid en de veerkrachtigheid.

3) Pantera koudschuim matrassen vormen een aparte categorie, naast gewone koudschuim matrassen. Pantera koudschuim matrassen hebben een bijzonder goede kwaliteit. Ze behoren tot de topklasse van koudschuim matrassen. Het materiaal van Pantera matrassen is enorm veerkrachtig, en de matrassen hebben een uitstekende vocht- en temperatuurregulatie.

verschillende matrassen
Ontdek de verschillende matrassen

4) Traagschuim matrassen hebben een bijzondere eigenschap: de matrassen reageren op warmte, waardoor het matras zich zelf aanpast aan de temperatuur van je lichaam en je lichaamsgewicht wanneer je slaapt. Traagschuim wordt zachter naarmate het opwarmt, en zo vormt het traagschuim matras zich naar de vormen van je lichaam. Daarom heb je met een traagschuim matras geen last van drukpunten. Deze matrassen zijn daarom uitermate geschikt voor mensen met lichamelijke klachten zoals rugklachten of gewrichtsklachten. Ook zijn traagschuim matrassen geschikt voor mensen die vanwege een bepaalde reden langere achtereenvolgende periodes op bed liggen.

5) Latex matrassen kunnen qua stevigheid sterk variëren, van uitzonderlijk zacht naar stevig. De stevigheid is afhankelijk van de latex die in het matras gebruikt wordt en van de luchtkanalen. Latex matrassen worden gefabriceerd in een mal van aluminium. Op het gebied van veerkracht en duurzaamheid scoren latex matrassen goed. Verder hebben latex matrassen een ander belangrijk voordeel, namelijk dat er in de matras geen schimmel of rottigheid kan ontstaan. Hierdoor is een latex matras goed geschikt voor vochtige plekken en plekken buitenshuis zoals in caravans, boten en campers.

6) Talalay Latex matrassen verschillen in de productie van gewone latex matrassen. In het productieproces van de Talalay Latex matras wordt de mal in de eerste plaats vacuüm getrokken. Hierdoor verspreidt het latexschuim zich gelijkmatig over de mal. Vervolgens wordt het schuim behandeld met stikstofgas van -30 graden. Dit zorgt voor een gesloten celstructuur. Deze gesloten celstructuur heeft belangrijke voordelen zoals betere ventilatie en hoger comfort en veerkracht.

7) Pocketvering matrassen bestaan, zoals de naam al doet vermoeden, in de kern uit velen metalen veren. Bij dit matras wordt met aanzienlijk meer veren gewerkt dan bij binnenvering matrassen. De pocketveringen zijn relatief klein, en per stuk ‘verpakt’ in een speciale hoes van textiel. Hoe meer belasting de pocketveringen ervaren, hoe meer weerstand ze bieden. Daarom biedt dit matras goede ondersteuning aan je lichaam, afgestemd op je gewicht.

8) Binnenvering matrassen zijn goedkoper dan pocketvering matrassen. De kern van een binnenvering matras bestaat ook uit veringen, maar dit zijn biconische veren. Biconische veren zijn in het middelste gedeelte smaller dan aan de boven- en onderkant. Deze biconische veringen bieden in vergelijking met pocketveringen een relatief beperkte vorm van comfort en ondersteuning. Daarom adviseert men vaker een matras met pocketveringen.

 

Bron: matrasshop.com