Nuttige tips voor iedereen die een terrasoverkapping wilt kopen

0
2052

Hoewel je het niet zou verwachten, is het laatste kwartaal van het jaar de periode waarin de meeste mensen besluiten om een terrasoverkapping te kopen. De zomer is dan inmiddels achter de rug en de herfst doet dan zijn intrede. Veel mensen willen echter ook in de herfst van hun tuin kunnen genieten en besluiten daarom spontaan om een overkapping te kopen wanneer zij die hebben zien staan bij bijvoorbeeld vrienden of familie.

Echter, bij het kopen van een overkapping komt meer kijken dan je verwacht en een miskoop kan dan ook snel zijn gemaakt. In onderstaand artikel lees je diverse tips die je kunt meenemen wanneer je een terrasoverkapping wilt gaan kopen, doe er je voordeel mee!

Tip 1: begin bij de gemeenteregels

Inderdaad, de eerste tip heeft niks te maken met de aanschaf van de overkapping zelf of het model dat je zou willen kopen, maar puur en alleen met regelgeving. In iedere gemeente zijn namelijk regels opgesteld waarin is vastgelegd wat wel en niet mag voor wat betreft het aanbouwen aan je woning. Omdat een terrasoverkapping vaak een dermate grote omvang heeft, valt een dergelijke constructie vaak ook onder het aanbouwen aan woningen.

De gemeenteregels gaan over allerlei verschillende aspecten van de aanbouw, waaronder bijvoorbeeld de omvang. En met name de omvang is belangrijk om te bepalen welke afmetingen de terrasoverkapping mag hebben. Het is dus van essentieel belang dat je na leest wat de regels precies inhouden en dat je je daar ook aan houdt.

Tip 2: Kies voor kwaliteit

Er zijn verschrikkelijk veel verschillende soorten aanbieders als het op terrasoverkappingen aankomt. Echter, er zijn ook veel verschillen als het op kwaliteit aankomt. Wanneer je even op het internet zou gaan zoeken, zul je er al snel achterkomen dat de prijsverschillen tussen de diverse leveranciers enorm groot kunnen zijn. En dat is niet zonder reden.

De kwaliteitsverschillen tussen de diverse merken is namelijk aanzienlijk. Zo kun je voor een relatief laag bedrag mooie terrasoverkappingen kopen, die na enkele jaren helaas al gebreken kunnen gaan vertonen. Anderzijds heb je de echte topmerken binnen de markt, zoals bijvoorbeeld het Duitse merk Weinor die overkappingen van zeer hoge kwaliteit levert. Het is dus van belang om stil te staan bij de kwaliteit van het model terrasoverkapping dat je op het oog hebt. De kwaliteit is onder andere vast te stellen aan het gebruikte materiaal. Met name bij aluminium terrasoverkappingen is het van belang om na te gaan hoe het is gesteld met de kwaliteit van het gebruikte aluminium. Is er zuiver aluminium gebruikt of is er gebruikgemaakt van een samenstelling van meerdere soorten materialen? Wanneer dat laatste het geval is, zal de constructie over het algemeen minder stevig zijn en loop je het risico dat de staanders in de loop der jaren door kunnen gaan zakken.

wf in artikel

Tip 3: houd rekening met het gewicht van de terrasoverkapping

Met name voor de wat oudere en daardoor vaak zwakkere woningen geldt dat een terrasoverkapping van hout niet altijd geschikt is om tegen de woning aan te bouwen. Het is altijd belangrijk om stil te staan bij de vraag of je woning het gewicht van de constructie kan dragen. Neem hierbij absoluut geen risico’s! En ben je zelf niet in staat om vast te kunnen stellen of je huis stevig genoeg is om het gewicht dragen? Schakel dan een terrasoverkappingen specialist in. Het hoeft overigens absoluut niet te betekenen dat je geen overkapping tegen je woning aan kunt bouwen indien je woning het gewicht van een houten constructie niet kan dragen.

Terrasoverkappingen van aluminium bieden namelijk uitkomst. Dergelijke constructies zijn licht van gewicht, waardoor ook zwakkere woningen vaak alsnog het gewicht van een dergelijke constructie kunnen dragen.

Tip 4: houd rekening met de ondergrond

Als laatste tip willen wij je meegeven dat het belangrijk is om de sterkte van de ondergrond waarop je de terrasoverkapping zou willen bouwen inspecteert. Wanneer de ondergrond namelijk te zwak is en de constructie zwaar is, dan kan het zo zijn dat de steunpilaren op den duur kunnen gaan verzakken. Er zijn echter allerlei oplossingen op de markt verkrijgbaar om te voorkomen dat een terrasoverkapping die op een wat zwakkere grond is gebouwd kan gaan verzakken. Vraag hiervoor naar informatie bij een specialist.

De kans is groot dat je na het lezen van dit artikel verrast bent over de vele aspecten waar je rekening mee dient te houden bij de aanschaf van overkappingen. En dat is dan ook terecht. Vergis je niet, een terrasoverkapping kopen kan je heel veel plezier opleveren, het is alleen wel van belang om wel overwogen tot de juiste aanschaf over te gaan zodat vervelende situaties achteraf voorkomen kunnen worden.