Haal meer uit je tuin

0
675

Een terrasoverkapping of houten veranda als uitbreiding aan het huis geeft een stijlvolle uitstraling aan je huis. Vooral de houten veranda is mooi om te zien. In Amerika is de veranda een heel gewoon onderdeel van het huis. Maar sinds een flink aantal jaren is deze ook in Nederland in opkomst.

Voordelen

De veranda of houten serre biedt vele voordelen. Het vergroot je huis en je kunt het hele jaar door van de tuin genieten. Zelfs in de wintermaanden met sneeuw heb je nog profijt van je veranda. Er is niks leuker dan met sneeuw een winter-BBQ te organiseren en te zorgen dat je veranda d.m.v een kachel aangenaam van temperatuur is. De houten serre kan ervoor zorgen dat je de deuren kan open slaan. Hierdoor wordt de inloop naar je woning een stuk makkelijker.

De eerste zonnestralen

Maar ook in de lente met de eerste zonnestralen is het meteen genieten op je houten veranda. Lekker uit de wind in de zon wie wil dat nou niet!
Er is altijd de mogelijkheid om de zijkanten van de veranda af te schermen tegen weersinvloeden zoals te veel wind.

Houtsoorten

Een veranda geeft een chique uitstraling aan je woning en zorgt er voor dat het huis mede door de aanblik in waarde zal stijgen. Er zijn verschillende houtsoorten die gebruikt kunnen worden voor een houten terrasoverkapping.
Een beschrijving van de meest gebruikelijke soorten staat hieronder.

Vurenhout

Vurenhout is een van de goedkoopste houtsoorten. Maar wanneer dit goed onderhouden wordt
kan deze houtsoort heel lang mee. Ook is een houten veranda verkrijgbaar in geïmpregneerd vurenhout wat nog duurzamer zal zijn. Dit heeft natuurlijk ook met een prijsverschil te maken.

Lariks

Lariks is coniferenhout wat van grote duurzaamheid is. Een van de duurdere houtsoorten voor een houten veranda. De lariksboom is een coniferensoort die wel 30 tot 40 meter hoog kan worden. De diameter van zo’n boom is dan soms wel 1 meter.
Wanneer je larikshout bekijkt lijkt het uiterlijk een beetje op grenen. Het is echter vele malen harder en duurzamer.
Lariks kan prima gebruikt worden als vervanging van de tropisch hard-hout soorten en is beslist goedkoper.

Okan

Okan is een soort die met kop en schouders boven de meeste houtsoorten uitsteekt. Het is van een sublieme hardheid en de duurzaamheid is geweldig. Dit hout kan een half mensenleven mee.
De bomen worden 30 tot 40 meter hoog en tot op de helft aan de onderzijde van de boom groeien geen takken. De boom groeit in west-Afrika en de kleur is roodachtig. Naarmate het hout aan licht wordt blootgesteld wordt het donkerder van kleur.

Andere houtsoorten

Er zijn nog meer houtsoorten die gebruikt kunnen worden voor de houten veranda zoals grenen, eiken, meranti en beuken.
Kijk voor meer informatie op de desbetreffende website’s en laat je inspireren.