Een taxushaag staat prachtig in uw tuin

0
571

De taxus plant heeft een lange geschiedenis. Het is een giftig boompje dat vaak op kerkhoven geplant werd. De taxus moest er voor zorgen dat de boeren hun vee niet op dat hof lieten grazen.

De besjes zijn wel eetbaar, het probleem zit hem in de zaden, die zijn erg giftig. Toch is ook dat gif niet allen negatief, behalve dat het de dieren van het kerkhof houdt wordt het gebruikt als geneesmiddel tegen kanker.

Een boom!

Maar het is natuurlijk bovenal een mooie plant, een naaldboom of conifeer om precies te zijn. Omdat de plant vaak in heggen wordt gebruikt zou je denken dat het een laaggroeiende struik is, maar wanneer de boom vrij kan groeien kan die tot wel 40 meter hoog worden en de stam kan een doorsnede van 4 meter bereiken, en dat is een respectabele boom!

Het hout is mooi, een beetje roodachtig en werd gebruikt om bogen van te maken.
Wilt u een taxus kopen? Dan moet u letten op de kleur van de naalden. Een gezonde plant heeft donker groene naalden, die bijna doorzichtig lijken. Het zijn duidelijk kleine, smalle blaadjes met een punt die niet echt scherp is.

De zaadvorming is ook typisch voor de taxus. De boom produceert kegels, maar die lopen uit in een helderrood besje, dat overigens niet giftig is. Het besje groeit als het ware om de kegel heen.
Het is een goede plant voor heggen en afscheidingen, maar let wel op, hoewel de groei erg langzaam is blijft het een boom, geen struik. Zet ze dus niet te dicht bij elkaar.

Andere soort voor in uw tuin

Wil je een andere soort haag in uw tuin? Denk dan eens aan de buxushaag. Een buxushaag kopen kan voor iedere tuinliefhebber interessant zijn. Hij is makkelijk in zijn onderhoud, en staat prachtig in uw eigen tuin.