De inrichting van je kantoor aan huis in enkele handige stappen

0
496

Steeds meer mensen gaan flexwerken of vanuit thuis werken. Werkgevers zien steeds vaker in dat het werken op flexplekken zorgt voor een betere efficiëntie. Voor werknemers scheelt het flexwerken vaak enorm veel tijd. Files, of niet goed aansluitende openbaar vervoer verbindingen kunnen worden voorkomen. Daarnaast kan er wat flexibeler met de tijd worden omgesprongen. Door flexwerken, kan het naar school brengen van de kinderen rustig verlopen zonder daarbij te hoeven haasten. Ook kunnen werknemers weer eerder thuis zijn, waardoor ze meer vrije tijd over hebben, wat ook weer aan een goede uitgeruste werksfeer bijdraagt. Wanneer je beslist om thuis een kantoor in te richten, zodat je vanuit thuis aan de slag kunt, is het wel belangrijk om aandacht te besteden aan de inrichting van het kantoor. Wat voor bureaustoel ga je kopen? Waar komt je kantoor? En welke kleuren gebruik ik voor de muren. Dat zijn verschillende vragen die bij je opkomen wanneer je het kantoor aan huis gaat inrichten. Hieronder hebben we enkele stappen uitgeschreven die het inrichten van een kantoor aan huis kunnen vergemakkelijken.

In welk vertrek wil je je kantoor?

De ruimte die je kiest voor je kantoor aan huis, is ook van invloed op je werk en je prestaties. Wanneer je in een prettige ruimte zit, zul je beter presteren dan in een ruimte waar je je eigenlijk niet op je gemak voelt. Kies je voor een hoekje in de woonkamer, of kies je zelfs voor een compleet nieuwe aanbouw voor jouw eigen kantoor aan huis? Natuurlijk zijn beide opties mogelijk, maar alles heeft zijn voor en nadelen. In een hoekje in de woonkamer kan heel gezellig zijn, maar zorgt ook voor veel afleiding. In een aparte ruimte zal je minder snel worden afgeleid, maar om een compleet nieuw kantoor aan te bouwen, zul je ook flink in de buidel moeten tasten. Heb je nog een lege ruimte, waar eigenlijk niets mee wordt gedaan, dan kan deze ruimte ingericht worden als jouw kantoor.

De vloeren en muren

In een bestaande ruimte, zullen de muren misschien al geverfd zijn en de vloer er al in liggen. Dan hoeft er niet zo veel te gebeuren. In sommige ruimtes is het echter wel nodig om de muren van verf te voorzien en een nieuwe vloer te leggen. Wanneer je gaat verven, kies dan rustige kleuren. Wanneer je het liefst wat meer leven in de ruimte hebt, gebruik dan frisse accentkleuren, maar zorg er in ieder geval dat het niet te druk wordt. In een kantoor wil je je lekker thuis voelen, daarom wordt er vaak gekozen voor een zachte vloerbedekking. Dit voelt comfortabel en werkt ook prettig. Let hierbij ook op dat er voor rustige donkere kleuren wordt gekozen. Lichte kleuren zijn lastig schoon te maken en een vieze vloerbedekking zorgt ook weer voor afleiding.

De verlichting

De verlichting krijgt bij een kantoor aan huis vaak te weinig aandacht. Zorg er voor dat er voldoende werkverlichting is. Ook is het altijd prettig werken wanneer er een natuurlijke lichtbron is. Zorg er wel weer voor dat er voldoende raambedekking aanwezig is. Soms kan het felle licht van de zon er juist weer voor zorgen dat het onmogelijk wordt om achter een beeldscherm te werken.

De meubels

Wanneer je veel tijd doorbrengt in je kantoor aan huis, is het erg belangrijk dat je goede ergonomische kantoormeubelen hebt. Ga bij het kopen van kantoormeubilair en dan met name op het bureau en de bureaustoel zeker niet te zuinig doen. Met een goede bureaustoel voorkom je rugklachten, wat op de lange termijn een zeer goede investering zal blijken. Naast het bureau en de bureaustoel is het ook om één of meerdere kasten te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een draaideurkast of een roldeurkast, waarin mappen, ordners, ander papierwerk en kantoorartikelen in kunnen worden opgeborgen. Een goed opgeruimd kantoor werkt namelijk ook stukken prettiger.