Wat je allemaal met steigerhout kunt doen!

0
1246

Volgens de definitie is steigerhout heel sterk vuurhout, dat vooral gebruikt wordt voor loopplanken in steigers.
Gebruikt steigerhout kan je bij de handelaars in hout vinden, de prijs valt nogal mee in vergelijking met ander hout. Dat het gebruikt is, geeft het vaak zijn typische grijsachtige look.
Maar nog leuker is om zelf te gaan zoeken naar “afval” hout, en op die manier een stapel gratis hout mee naar huis te kunnen nemen.

 

Toepassingen bij jou thuis

 

Steigerhout is een stevig hout, maar toch vrij gemakkelijk te bewerken.
Je kan het ruw laten, zoals je het gekocht of gekregen hebt. Maar je kan het ook wat afschuren, een klein laagje verf of matte vernis er op, en de planken zijn bruikbaar.

Zo hebben wij al een bank voor buiten in mekaar getimmerd: een ruwe bak, arm- en rugleuningen ertegen, kussens erop, en ons knusse hoekje was klaar.
Later is er ook nog een laag bijzettafeltje gevolgd: een vierkant bakje, wieltjes eronder, klaar is Kees.
Ook een TV-kastje is zo gegroeid: drie lagen planken, daartussen een paar tussenschotten, een achterwand, wieltjes eronder, gaten in de achterwand voor allerlei bedradingen, en we hebben het mooiste kastje dat je kan dromen.

 

En als ik niet direct steigerhout vind of wil kopen?

 

Ook hout van palletten kan dienen voor deze leuke look van meubeltjes. Palletten vind je ook nog regelmatig gratis. De Europalletten zijn meestal betalend, maar je hebt er tenslotte vaak maar een paar nodig, dus de prijs valt wel mee. Op cando.eu zijn er veel verschillende van te vinden.
Nadeel is wel dat je de palletten soms uit mekaar moet halen omdat de afmetingen nu net niet passen voor je meubel.

 

Ideetjes? Tips?

 

Eigenlijk zijn er geen grenzen aan de toepassingen van steigerhout: elk meubel komt hiervoor in aanmerking. Hierna toch een paar ideeën: tafels, stoelen, banken, bijzettafeltjes, krukken. Ook in de slaapkamer vindt steigerhout zijn plaats: je volledige bed, of enkel maar een leuke achterwand, of een gedeeltelijke bekleding van de muur.
Onlangs zag ik een volledige keukenwand bekleed met steigerhouten deurtjes. Heel speciaal!
Met de afval kan je nog andere leuke dingen maken zoals een kerstboom, een kleerhanger, bloembakken, een wijnrekje.
Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het uit dit hout maken.

Laat je fantasie de vrije loop en geef het ganse huis een nieuwe look!