Een dakkapel op een lage zolder

0
1912

Niet ieder huis is hetzelfde, dat betekent ook dat niet ieder dak hetzelfde is. Er zijn huizen met hoge steile daken, huizen met daken die niet bepaald opvallen en huizen met lage flauwe daken. Over deze laatste groep gaan we het in dit artikel hebben, want welke mogelijkheden bestaan met betrekking tot een dakkapel. Is een nokverhogende dakkapel altijd nodig of bestaan er ook andere oplossingen. Op deze vraag wordt in de komende alinea’s kort antwoord gegeven.

Wat is een lage zolder?

We spreken van een lage zolder, wanneer de onderkant van de nokbalk niet hoger is dan 1,9 meter. Vaak gaat een lage zolder gepaard met een flauw dak, de hellingshoek bevindt zich vaak rondom de 30 graden. Het zijn vaak iets oudere huizen, waarbij de dakconstructie bestaat uit twee of drie gordingen aan weerszijden en een spant dat van voor naar achter loopt. Een dakkapel op zo’n laag flauw dak is zeker mogelijk, maar moet je dan kiezen voor een normale platdak dakkapel die in de nok wordt geplaatst of voor een nokverhogende dakkapel?

Wat is het verschil?

Zoals gezegd kan een standaard dakkapel in de nok worden geplaatst of dat mooi is, dat is vers twee, het is in ieder geval goedkoper dan een nokverhogende dakkapel. Een nokverhogende dakkapel kost namelijk al snel 70 procent duurder, dat komt neer op duizenden euro’s. Toch is een dakkapel in de nok niet zomaar even te plaatsen, want een vergunning is nodig. De dakkapel zou vergunningsvrij zijn, wanneer de verticale afstand van de bovenkant van de nok tot het platte dak van de dakkapel 50 centimeter zou bedragen, maar dat is niet het geval.

Kortom, net als voor een nokverhogende dakkapel is ook voor een dakkapel in de nok een vergunning een vereiste. Een nokverhogende dakkapel is weliswaar een stuk duurder, maar de ruimtewinst is ook beduidend meer. Je kunt kiezen tussen een verlegde nokdakkapel en een nokverhoging. De verlegde nokdakkapel is de goedkopere variant en zorgt ervoor dat de voor- of achtergevel wordt verhoogd, waar de nokverhoging beide gevels verhoogd. Een nokverhoging van 5 meter breed kost minstens 15.000 euro, waar twee platdak dakkapellen van dezelfde breedte 12.000 euro kosten.

Meer ruimte en uitstraling

Je kunt zeggen, drieduizend euro is een hoop geld, maar misschien wel niet wanneer gekeken wordt naar de extra ruimtewinst. Daarnaast heeft een nokverhoging ook veel meer uitstraling, dan twee van die platdak dakkapellen die in de nok zijn gepropt. Althans dat is de mening van de meeste huiseigenaren, die vergunning moet toch wel worden aangevraagd. Voor meer informatie over dakkapellen, waaronder nokverhogende dakkapellen, ga je naar www.dakkapel-prijzen-vergelijken.nl.