Bruin gras in de tuin herstellen

0
2845
Gele plekken in het gazon door droogte

De zomer loopt ten einde. En wat zien we helaas? Juist, bruine plekken in het gazon. Die bruine plekken hebben doorgaans de droogte als voornaamste oorzaak. Na langere periodes van warm en droog weer, droogt ook de vochtigheid van de bodem op. Hierdoor sluit de grond onder het gras zich als het ware af, waardoor water en voedingsstoffen niet meer bij de wortels kunnen. Je raadt het al: het gras begint dan af te sterven en dor te worden. Toch kun je die bruine plekken zelf herstellen. In dit blog vertellen we je hoe je dat doet.

Water, water, water

Waarschijnlijk ben je nu aan de late kant, maar zorg dat je gazon altijd voldoende water krijgt. Met name in de zomer. Ongeveer 15 millimeter water per sproeibeurt wordt aangeraden om. Hoe je dit controleert? Zet een glas of bakje water op je grasmat. Als dit ongeveer 1 tot 2 centimeter vol is met water, weet je dat je voldoende gesproeid hebt.

Creëer wat ademruimte

De meest eenvoudige oplossing om weer lucht, vocht en voedingsstoffen tot de wortels van je grasmat toe te laten, is door met een riek of stok gaatjes in je gazon te prikken. Hierdoor maak je als het ware zelf kanaaltjes aan waardoor je gras kan ademen en de voedingsstoffen op kan nemen. Zorg dat de gaten niet te groot zijn, anders valt dit natuurlijk op.

Je gazon vernieuwen zonder gele vlekken
Een goed onderhouden gazon ziet er frisgroen uit.

Moet ik nu wel of niet mijn gras maaien?

Deze vraag krijgen we regelmatig. Ook tijdens de zomermaanden is het verstandig om regelmatig je gras te maaien. Kijk echter wel uit dat je het gras niet te kort maait en check ook regelmatig de scharen van je grasmaaier. Gras wat je te kort afmaait, kan namelijk makkelijk verbranden in de zon. Ook kan het gras beschadigd raken door de botte messen van je grasmaaier.

Een goede bemesting

Ook het gras extra bemesten kan zorgen dat je gazon nét een beetje meer voedingsstoffen krijgt. Je kunt de (kunst)mest gewoon op het droge gazon gooien. Zo neemt het gras de voedingsstoffen beter op. Leer jezelf aan om je gazon gemiddeld drie keer per jaar te bemesten. Dit kan in het voorjaar, de zomer en het najaar. Zo houd je je grasmat in een optimale conditie.

Te grote beschadigingen

Merk je dat je gras toch echt te beschadigd is? Dan raden we het aan om toch je grasmat te vervangen. Dit kun je makkelijk zelf doen. Koop gewoon een pakje graszaad bij een tuincentrum. Dit is vrij goedkoop. Als je onze tips voortaan ter harte neemt en zorgt voor een goede start en het juiste onderhoud, heb je binnen een jaar weer een gezond groene grasmat.

Meer tips

Benieuwd naar meer tips voor je tuin of ruimtes in je woning? Bekijk dan onze website voor praktische blogs en tips. Wij helpen je graag zo optimaal mogelijk genieten van je huis en tuintje. Heb je zelf nog ideeën of ervaringen die je wil delen? Neem dan contact op. Wij horen graag van je.