Welke woonverzekeringen heb ik nodig?

0
854
kiezen van woonverzekering

Er zijn verschillende soorten woonverzekeringen waar je uit kunt kiezen. Als het nu gaat om een koophuis of een huurhuis, je moet altijd een woonverzekering afsluiten. Toch kan het nog best lastig zijn om de juiste woonverzekering te kiezen. Daarom in dit artikel meer over welke woonverzekering je kunt afsluiten bij een koophuis of bij een huurhuis.

De inboedelverzekering
Een inboedelverzekering kan gezien worden als de belangrijkste verzekering die je kunt afsluiten. Of je nu een huis koopt of huurt maakt niet uit, een inboedelverzekering moet je altijd afsluiten. Met de inboedelverzekering wordt je inboedel verzekerd tegen schade of verlies. Denk hierbij aan waterschade of diefstal. Met inboedel worden meestal alle roerende zaken die tot het huishouden behoren bedoelt. Dit zit dus niet vast aan je huis, zoals een keuken. Echter de keukenspullen worden wel gedekt. Het zijn dus eigenlijk de items die je meeneemt als je gaat verhuizen die worden gedekt. Hierbij geldt over het algemeen hoe hoger de prijs van de inboedel des te hoger de te betalen premie. Een inboedelverzekering vergelijken is daarom verstandig om te doen.

 

De opstwoonverzekeringalverzekering (alleen nodig bij een koophuis)
De volgende soort verzekering die we gaan bespreken is de opstalverzekering. Deze verzekering is niet verplicht voor een huurhuis, maar voor een woning is een opstalverzekering zeker nodig. Met de opstalverzekering dek je schade aan het huis. In tegenstelling tot de inboedelverzekering gaat het hier juist om alles wat aan het huis zit en het huis zelf. Voor de meeste mensen is hun huis het meest kostbare bezit. Het is dus zeker geen overbodige luxe om dit bezit goed te verzekeren tegen bijvoorbeeld waterschade of brandschade.

Aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering kan handig zijn voor mensen met zowel een huurhuis of een koophuis. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt vaak gezien als woonverzekering, maar dit is niet helemaal het geval. Met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je schade die jij aanbrengt bij andere mensen. Bijvoorbeeld als je een aantal lange planken in je huis brengt om te verbouwen en je maakt een kras op de nieuwe auto van de buren. Een aansprakelijkheidsverzekering is vooral erg handig als je kinderen hebt. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt namelijk iedereen in het huishouden.

Rechtsbijstandverzekering
Ook een rechtsbijstandsverzekering kan handig zijn voor mensen die wonen in een koophuis of huurhuis. Het kan namelijk zo zijn dat het totaal niet klikt met de buren en het uitloopt op een ruzie. Burenruzies kunnen soms erg hoog oplopen. Het is dan fijn als je een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten. Het kan namelijk zo zijn dat je juridische hulp nodig hebt om zo’n ruzie op te lossen. Als je dit zelf moet betalen kunnen de kosten hoog oplopen. Met een rechtsbijstandsverzekering worden deze kosten gedekt. 

Pakketverzekering
Veel verzekeraars bieden vaak pakketten aan van verschillende verzekeringen bij elkaar. Het voordeel hiervan is dat je vaak goedkoper uit bent dan wanneer je de verzekeringen allemaal los zou willen afsluiten. De verzekeringen sluiten goed op elkaar aan en dit zorgt ervoor dat je niet ergens dubbel voor betaald.