Donkere ruimte lichter maken

0
724
Een lichte woonruimte is beter dan een donkere

Mensen hebben licht nodig. Het is bewezen dat we gelukkiger worden van veel (zon)licht in onze woning. Maar hoe breng je toch licht in je woning als je donkere ruimtes hebt of helemaal geen plek voor een extra raam? In dit blog geven we je praktische tips waarmee jij meer licht in je interieur creëert. Duur of moeilijk? Welnee. In een paar stappen kun jij van een donkere ruimte een lichte, gezellige ruimte maken. Laat je verrassen door de mogelijkheden en de vier tips die wij bieden.

1. Kies voor lichte kleuren op de muur

Misschien een inkoppertje, maar wil je een lichter interieur, zorg dan dat je muren lichte kleuren hebben. Wit is natuurlijk een standaard, maar nog altijd geliefde kleur. Inmiddels zien we ook dat andere kleuren in combinatie met wit populair worden. Denk aan lichtblauw, mintgroen of oranje. Houd er wel rekening mee dat, als je je wanden volledig in een donkere kleur als rood, zwart of blauw, schildert, de ruimte donkerder én optisch kleiner wordt.

Een te donkere ruimte is niet goed

2. Kies ook voor lichte meubels

Ja, ook de kleur van je meubels kan bijdragen aan een donker interieur. Maar in dit gevallen doelen we op de grootte, omvang of afmeting van je meubelstukken. Heb je grote houten kasten of tafels met ijzeren poten in je interieur, dan kan dit al snel ‘vol’ of donker lijken. Probeer de juiste combinatie te vinden tussen sierlijk en robuust. Tenzij je natuurlijk een stoer interieur wil met veel houten of ijzeren meubelstukken.

3. De juiste, lichte vloer

Wil je toch wat meer moeite of budget aan het opwaarderen van je interieur spenderen en wil je dit toepassen om je ruimte lichter te laten lijken? Kies dan voor een lichte vloer. Zeker donkere vloeren als plavuizen of donkerbruin parket hebben een verkleinend effect in de kamer. Kies in de plek daarvoor daarom voor lichtere houtsoorten (grenen, lichtbruin eiken) of ga voor een geheel witte vloer.

4. Nieuwe verlichting

Nee, dit is geen inkoppertje. Een donkere ruimte kan al eenvoudig lichter gemaakt worden door voor de juiste verlichting te kiezen. Koop eenvoudig meerdere lampen om je donkere ruimte in het licht te zetten. Probeer dan ook af te wisselen met heldere verlichting en sfeerverlichting. Sfeerverlichting om de inrichting ‘knusser’ te maken is altijd gezellig, maar door voor grotere lampen boven de tafel of in de hal te kiezen heb je vaak een meer heldere lichtbron.

Bonus: Heb je het budget er voor over en wil je ook nog eens verrassen? Kies dan voor strakke, industriële glazen taatsdeuren. Deuren die écht opvallen en zorgen voor meer licht in je woning. Deze glazen deuren laten buitenlicht in je woning, waardoor de ruimte ook optisch groter lijkt.

Meer inspiratie

Wil je meer woningfacts of wil je inspiratie opdoen voor jouw huis? Bekijk gerust eens de verschillende onderwerpen en blogs op onze website. Je vindt er altijd de juiste inspiratie en tips voor de styling van je interieur, tuin, woonkamer of andere ruimtes in je woning.