Het effect van kleur op je muur 

0
984
Stijlvolle kleuren en effecten op de muur

Kleuren doen veel in je interieur. Je muur is dan ook de ideale plek in je woning om jouw favoriete kleur terug te laten komen. Met een kleurtje op je muur geef je je kamer en wanden weer een nieuwe, frisse uitstraling. Waar vroeger vooral wit of een zachte, pasteltint ‘in’ waren, heb je tegenwoordig de keuze uit een breed kleurenpallet. Hierdoor is het effect van kleur op je muur belangrijker en groter dan ooit.  In dit blog vertellen laten we je kennismaken met de positieve effecten van kleuren op je muur! 

Kies voor kleurvlakken 

Kleur op je muur betekent natuurlijk niet dat je alle wanden in de kamer in zacht geel of rood geschilderd moeten worden. Eén wand een bepaalde kleur geven met een kleurvlak kan het verschil al maken in je interieur. Wist je bijvoorbeeld dat je, door middel van kleurvlakken, diepte kunt creëren. Dit vraagt enige voorkennis van symmetrie en vlakverdeling. Online vind je hier meer informatie over. Ook kun je met kleuren allerlei speelse effecten aanbrengen op je muur.  

Kleur in de woning doet veel
Kleur op de muren van je woning doet veel en draagt bij aan sfeer en gezelligheid.

De juiste kleur voor de juiste kamer 

Ook zegt een kleur veel over de kamer en kan hij meteen zorgen voor een bepaalde uitstraling en of gevoel. Hiermee bepaal je voor een groot deel ook de sfeer in de ruimte. Kies bijvoorbeeld in een badkamer voor frisse, heldere kleuren zoals blauw of wit. Terwijl in een slaapkamer juist een warme, iets donkere kleur beter is voor je nachtrust. De juiste kleur op je kamer kan zelfs effect hebben op je eigen gemoedstoestand en humeur. Dit zit zo: 

  • Warme kleuren: Warme kleuren zoals geel, oranje of rood stralen een gevoel van knusheid en gezelligheid uit. Ze geven een warme, heldere uitstraling aan je kamer.  
  • Strakke kleuren: Strakke kleuren zoals grijs, taupe of antraciet ogen misschien wat kil, maar kunnen juist de perfecte basis zijn om je meubels of woonaccessoires beter uit te laten komen in je interieur 
  • Heldere kleuren: Groentinten, blauw of metaalachtige kleuren stralen helderheid en openheid uit. Let er wel op dat je interieur niet te kil wordt. Anderzijds zijn lichte kleuren in deze stijl juist heel verrassend en fris. Zoals mintgroen of  

Punten van aandacht

Tot slot is het wel belangrijk dat de kleuren netjes aansluiten bij de rest van je interieur. Contrasterende kleuren in donkere tinten kunnen prima, maar kijk wel uit voor vloekende kleuren. Blauw en groen, bijvoorbeeld, of een oranje en blauw gaan niet mooi samen en zorgen voor een onrustig en vloekend geheel. Probeer ook felle kleuren zo veel mogelijk te vermijden. Hierdoor maak je je kamer optisch meteen een flink stuk kleiner en kan zorgen voor een beklemmend gevoel. En dat is zonde! Een bonte kermis aan kleur kan dus prima, maar doe dit dan wel even op de kinder- of speelkamer.   

Bekijk onze website voor meer interieurtips over je inrichting en styling van de ruimtes in je woning, accessoires of lifestyle.