Ik ga verhuizen. Heb ik een (nieuwe) opstalverzekering nodig?

0
683
Verhuizen en een opstalverzekering

Bij een verhuizing komt veel kijken. Niet alleen moet er misschien geklust worden of zelfs een complete verbouwing in gang gezet worden, ook moeten de juiste verzekeringen afgesloten worden. Als je een koophuis hebt gekocht dan stelt een bank het verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Maar hoe zit het nu met de huidige opstalverzekering? Kan deze overgedragen worden naar het toekomstige huis of moet je een compleet nieuwe opstalverzekering aanvragen? Je leest het in dit blog.

Adreswijziging doorvoeren

Indien je van huurwoning naar een koophuis gaat of van koophuis naar koophuis dan is een opstalverzekering dus verplicht. Indien je al een opstalverzekering had afgesloten en je wilt deze behouden, dan kan je eenvoudig een adreswijziging doorgeven aan je verzekeraar. Gelukkig kan dit vaak makkelijk online. Wat hoogstwaarschijnlijk wel verandert is de hoogte van de premie van de opstalverzekering. De hoogte van een premie wordt vastgesteld op basis van waar je woont, het type van het nieuwe huis en de grootte van het huis. Schrik dus niet wanneer je ineens minder of meer moet betalen iedere maand.

Verhuizing en opstalverzekeringen

Nieuwe opstalverzekering afsluiten

Ook kan je ervoor kiezen om een nieuwe opstalverzekering af te sluiten. Bekijk en vergelijk verschillende verzekeraars en weeg af wat voor jou belangrijk is. Lees aandachtig door wat wel en niet gedekt wordt in een bepaalde verzekering en laat je niet altijd verleiden door de aantrekkelijk lage premies. Een lage of hoge premie kan niet altijd de gewenste kwaliteit waarborgen.

Appartement en opstalverzekeringen

Mensen die verhuizen naar een koopappartement zijn niet verplicht om zelf een opstalverzekering af te sluiten. Dit is namelijk de verantwoordelijkheid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Dit geldt ook voor een complete woonverzekering. Toch is het raadzaam om te checken bij de VvE of er wel daadwerkelijk een opstalverzekering op zijn plaats is. Je wilt niet dat eventuele schade aan het nieuwe huis of appartement niet gedekt is.

Tijdelijk eigenaar van 2 huizen

In het geval dat je tijdelijk eigenaar bent van 2 huizen door de aankoop van een nieuw huis, maar het huidige huis is nog niet verkocht, dan moet je beide huizen verzekeren. De meeste opstalverzekeraars bieden dekking voor beide huizen in dit soort situaties. Het is wel belangrijk dat je dit aangeeft bij de verzekeraar en controleert of je daadwerkelijk wel gedekt bent.