Zo verhoog je met een tuin de marktwaarde van je huis

0
1583
Praktische tuin

De meeste mensen dromen van een mooie, grote eigen tuin. Hierin kun je ’s zomers heerlijk in de zon ontbijten, in de avond genieten van een drankje samen met je partner, of de kinderen hier heerlijk laten rondrennen en spelen. De toevoeging van een tuin bij het huis kan een grote meerwaarde vormen, voor jezelf als je net een huis hebt gekocht, maar ook als je het huis wilt verkopen, kan het de marktwaarde sterk verhogen. Hieronder kun je een aantal tips vinden over hoe je dit op een optimale manier kunt doen, zodat het je zoveel mogelijk oplevert!

Tuin als middel voor verhogen van de woningwaarde van je huis
Mensen schatten een huis met een tuin vaak op hogere waarde dan een huis zonder tuin, dit is voornamelijk zo wanneer de tuin goed verzorgd is. Niet alleen wordt de oppervlakte van het perceel groter, waardoor mensen er meer voor betalen, een goed verzorgde tuin kan men verzekeren van die zo cruciale goede eerste indruk. Wanneer je echt geen tijd of zin hebt om zelf je tuin bij te houden kun je ook overwegen om je tuin leeg te halen, of alleen gras neer te leggen. Zo kunnen mensen die komen bezichtigen zelf een idee vormen over wat zei met het oppervlak zouden kunnen doen. Als

praktische tuin
Zorg voor een praktisch ingerichte, en duurzame tuin.

je het geen probleem vindt om wat extra’s te investeren, om zo de woningwaarde sterk te verhogen, kun je overwegen om een zwembad of jacuzzi in de tuin te plaatsen.

Functionele indeling
Mocht je dus mogelijk zelf niet de beste tuinier zijn, is het altijd mogelijk om een beetje hulp in de vorm van een hoveniersbedrijf in te schakelen. Zorg er dan voor dat je voor jezelf een overzicht maakt van wat je belangrijk vind ik je tuin, wil je graag extra zon-plekken of vind je het prettiger in de schaduw te liggen? Hiermee kun je dan rekening mee houden mocht je een terras willen aanleggen. Ook kun je denken aan andere functionele toevoegingen zoals bergruimte of speeltoestellen voor de kinderen. Als je hier over na hebt gedacht is het handig om een schets te maken, zo weet je zeker dat jouw plan precies zo wordt uitgevoerd als jij wilt en heb je straks een mooie maar ook praktisch ingerichte tuin, welke een grote meerwaarde kan vormen voor jezelf en mogelijke kopers!

Een duurzame tuin
In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het aan te raden om ook te kijken naar manieren waarop je de tuin ook duurzamer kan aanleggen, waar je jarenlang profijt van kunt hebben. Een aantal manieren om dit te doen zijn; het vermijden van pesticiden bij onkruidbestrijding maar ook het kiezen van robuuste planten die niet heel veel extra hulp nodig hebben, dit kost minder tijd en is beter voor het milieu. Zo heb je ook duurzame graszoden, die ook nog eens zorgen voor mooier gras. Als laatste is het belangrijk dat je bij het kopen van voorwerpen let op de origine van de materialen, kies waar dat kan voor materialen geproduceerd Nederland en voorwerpen die die werken op alternatieve energie, zoals tuinlampen op zonne-energie.

Wanneer je dus wat extra moeite stopt in het aanleggen of verbouwen van je tuin kan dit voor een grote meerwaarde zorgen voor jezelf, en voor mogelijke kopers. Een investering in je tuin is dus een investering waar je nog lang plezier van zult hebben!

Bronnen:
http://www.tuinengras.nl/onderhoud
https://www.homify.nl/ideabooks/250848/7-tips-om-de-waarde-van-je-huis-te-verhogen