Welk legpatroon gebruik je voor je vloer?

0
605

Als je zegt dat je een houten vloer hebt, zal er gelijk gedacht worden aan een paar rechte planken, zoals deze eigenlijk altijd geplaatst worden. Toch zijn er veel verschillende manieren om een houten vloer te leggen. Door deze verschillende legpatronen creëer je ook een meer speelse sfeer in de ruimte. Ook kun je dezelfde kleur of soort hout nemen in twee andere ruimtes, maar het toch anders maken. In dit artikel bespreken we enkele vormen van hoe je een vloer kunt leggen.

De visgraat vloer
Deze vorm van vloer leggen is erg populair en komt de laatste tijd steeds vaker terug. Door planten van dezelfde lengte zigzag tegen elkaar te leggen, ontstaat er een vorm die lijkt op een visgraat. Deze legmethode is al eeuwen oud. De visgraatvloer werd bijvoorbeeld in de 16e eeuw vaak gebruikt bij Franse adel.

Hongaarse punt vloer
Deze legwijze wordt nogal eens verward met de visgraat. Bij de Hongaarse punt vloer, liggen de vloerdelen echter in een hoek tegen elkaar, in plaats van zigzaggend naast elkaar. De Hongaarse punt komt ook vaak wat rustiger over dan de visgraat. De naam van deze legwijze komt wederom van lang geleden. Dit is namelijk een borduursteek die in de 16e eeuw erg populair was.

Kopshouten vloer
Als je kleine vierkante blokjes als vloerdelen gebruikt, zul je snel uitkomen bij een kopshouten vloer legpatroon. Omdat de blokjes bij deze manier van leggen dwars op de houtnerf zijn gezaagd, kun je alle jaarlagen van het hout zien. Dit geeft natuurlijk een leuk effect! Een ander voordeel hiervan, is dat de houtnerven dus recht omhoog staan, wat de vloer erg sterk maakt en slijtvast. Daarbij heeft her ook nog eens een geluiddempende functie.

Mozaïek
Ook de mozaïekvloer bestaat uit blokjes. Echter bestaan deze blokjes op zich ook weer uit strookjes van aparte latjes. Deze latjes worden bij elkaar gehouden door geperforeerd papier, een nylon-netje of een multiplexplaat. Door deze blokjes om en om neer te leggen (latjes horizontaal, latjes verticaal. Of verschillende kanten diagonaal), creëer je eigenlijk een soort schaakbord effect.

Versailles vloer
Deze legwijze dankt zijn naam een het Paleis van Versailles In dit paleis is namelijk maar één kamer die een andere legwijze heeft dan deze (dat is de Hongaarse puntvloer). Deze legwijze heeft vierkante panelen, waarin diagonaal vlechtwerk is te zien. Het geeft een klassieke sfeer aan de kamer waar deze manier van leggen is te vinden.