Waarom kiezen voor ledverlichting?

0
653
led lamp

Vroeger stond ledverlichting bekend om het ongezellige licht dat dat het gaf. Een ledlamp gaf een koude, blauwe kleur licht en kon daarom voor veel mensen niet tippen aan de ouderwetse gloeilamp. Ledverlichting is inmiddels flink verbeterd en kan nu ook gezellig, warm licht creëren. Bovendien heeft ledverlichting enorm veel voordelen. Zéker ten opzichte van de gloeilamp, maar de ledlamp wint het inmiddels ook van de spaarlamp. Wij hebben alle voordelen van ledverlichting voor je op een rij gezet.

Beter voor het milieu

Ledlampen zijn beter recyclebaar dan traditionele lampen. Vaak kan zo’n 75% van de onderdelen van de lamp gerecycled worden. Je kunt kapotte ledlampen ook gewoon bij het huisafval gooien, terwijl traditionele lampen bij het chemische afval horen. Door de toename in het gebruik van ledverlichting, wordt er minder chemisch afval verzameld. En dat zorgt voor een lagere CO2-uitstoot. Daarom is de ledlamp erg milieuvriendelijk.

Brandveilig

Bij een ledlamp wordt stroom erg efficiënt omgezet in licht, waardoor de lamp niet erg warm wordt. Hierdoor is ledverlichting een stuk veiliger, er is namelijk minder kans op brandgevaar. Daarnaast brand je hierdoor niet zo snel je handen als je een lamp moet vervangen en veroorzaakt een ledlamp geen lelijke donkere plekken op de muur of het plafond.

Schokbestendig

Ledlampen zijn goed bestendig tegen schokken en trillingen. Het materiaal dat gebruikt wordt, is namelijk een stuk minder kwetsbaar dan bij traditionele lampen. Een ledlamp heeft bovendien geen gloeidraad, en dit is het onderdeel dat vaak als eerste kapotgaat bij traditionele lampen.

De ledlamp
De ledlamp heeft vele voordelen ten opzichte van de normale lamp.

Geen uv-straling

Traditionele verlichting kan uv-straling afgeven. Dit kan ervoor zorgen dat schilderijen en meubels van kleur veranderen. En dat is natuurlijk zonde. Met ledverlichting kun je dit voorkomen, een ledlamp geeft namelijk nooit uv-straling af.

Lange levensduur

Ledlampen zijn in aanschaf vrij duur in verhouding met andere type lampen. Maar een ledlamp gaat wel een stuk langer mee. Een ledlamp brandt gemiddeld zo’n 30.000 uur. Dit is vijf keer langer dan een spaarlamp en zelfs 30 à 50 keer langer dan een gloeilamp. Hierdoor ben je op de lange termijn met een ledlamp wel een stuk goedkoper uit.

Beschikbaar in veel kleuren

Ledverlichting is beschikbaar is allerlei verschillende kleuren. Leuk voor de afwisseling. En er zijn ook ledlampen die van kleur kunnen veranderen. Je kunt dan zelf de gewenste kleur instellen. Met een mengeling van de verschillende kleuren kun je zo jouw perfecte lichtkleur maken.

Geen opstarttijd nodig

Een traditionele lamp heeft vaak wat opstarttijd nodig. Zo heeft een spaarlamp gemiddeld 90 seconden nodig om op volledige sterkte te branden. Een ledlamp daarentegen heeft geen opstarttijd nodig. Als je de lamp aanzet, brandt de lamp direct.

Lager energieverbruik

Ledverlichting is erg energiezuinig. Een ledlamp heeft maar 3 tot 9 procent van de hoeveelheid energie van een gloeilamp nodig om dezelfde hoeveelheid licht te geven. En vervang je je hallogeenlampen door ledlampen? Dan betaal je gemiddeld tien keer zo weinig aan stroom. En dat zie je terug op de energierekening. Per hallogeenlamp die je vervangt, kun je jaarlijks gemakkelijk een paar tientjes besparen op de energierekening.