Waar plaats ik de tv in de woonkamer?

0
2379
Waar zet ik een tv in de woonkamer?

Misschien heb je er nooit echt bij stilgestaan, maar de locatie van je tv in de woonkamer ten opzichte van je bank of stoel is zeker een belangrijk punt om rekening mee te houden. Er zijn verschillende adviezen die helpen om de afstand zo optimaal mogelijk te maken. Het is belangrijk dat je daarbij goed zicht hebt, maar ook niet te dicht op het scherm zit. Het gaat om de juiste balans. Een balans tussen afstand, veraf en dichtbij. Lees hier meer over onze tips en adviezen!

De ideale plek voor een tv in de woonkamer

De ideale plek voor een tv in de woonkamer is dus afhankelijk van een aantal punten. Allereerst is daar de afstand tussen de tv en je bank of stoel. Het formaat van je tv-scherm is daarbij doorslaggevend. Over het algemeen wordt de vuistregel gehanteerd dat je ongeveer 10 centimeter per inch (de grootte van het scherm) aan kijkafstand moet houden. Heb je een beeldscherm van 50 inch, houd dan een kijkafstand van vijf of vier meter aan. Hoe groter het schermer, hoe verder je dan van het scherm af moet zitten om geen last van je ogen te krijgen. Uiteraard is dit ook een persoonlijke kwestie. Je kunt het dan ook het beste de verschillende afstanden zelf eens uitproberen om uit te vinden wat voor jou de ideale afstand tussen je tv en meubels is.

Tv tegen de wand van een kamer

De optie die je het vaakst ziet. Een tv tegen de lange zijde van een wand geeft verreweg het meeste kijkcomfort. Tegenwoordig kun je de meeste flatscreens zowel op een statief op een tv-meubel zetten of je kunt ze met een speciale tv-beugel aan de wand bevestigen. Houd er in het laatste geval wel rekening mee dat je de beugel met behulp van schroeven in de muur bevestigt. Dat betekent dat je gaatjes moet boren voor de schroeven.

Waar tv in de woonkamer?

Tv in de hoek van de kamer

Een populaire plek om de tv in de woonkamer te zetten is in een hoek. Het is niet een erg populaire plek, maar zeker eens het proberen waard. Zeker als je een woonkamer met veel hoeken hebt, kun je deze hoek zo een functionele rol geven. Ook hierbij geldt dat je tv het best diagonaal in de hoek kunt zetten. Je kunt de tv ook op de lange zijde van de wand plaatsen, maar let wel op dat de hoek niet het zichtveld beperkt.

Tip: Lichtinval speelt zeker een rol. Let daarbij op twee dingen. Allereerst de stand van de zon en of deze de kamer binnen schijnt overdag en de plek van verlichting ’s avonds. Beide soorten licht kunnen namelijk voor vervelende weerspiegelingen in het beeldscherm zorgen.

Meer Woningfacts

Ben je op zoek naar meer tips en of adviezen? Op Woningfacts vind je spraakmakende artikelen, informatieve blogs en allerlei handige interieurtips. Onder andere op het gebied van styling en inrichting van de verschillende ruimtes van je woning. Heb je zelf nog vragen of tips voor artikelen? Laat het ons weten en vul het contactformulier op de website in.