Waar moet je op letten bij de aanschaf van een keuken

0
739

Ben je op zoek naar een nieuwe keuken? Dan is de kans groot dat je door de overvloed aan keuze in stijlen, materialen en apparatuur geen knoop kunt doorhakken. Hiernaast is het ook moeilijk om te bepalen wat je precies wilt. Om je op weg te helpen hebben we een checklist samengesteld, waarmee je jouw wensen en eisen op een rijtje kunt zetten.

Verwachtingen
Breng voordat je op zoek gaat naar een nieuwe keuken je verwachtingen in kaart: hoe vaak zal ik in de nieuwe keuken koken? Wil ik op zeer korte termijn een nieuwe keuken of heb ik de tijd om goed na te denken? Wat zijn de belangrijkste punten die ik wil terugzien in mijn nieuwe keuken? Bij het in kaart brengen van je verwachtingen is het handig om te bepalen wat je wel en niet als fijn ervaart ten aanzien van je huidige keuken. Zo weet je precies welke elementen moeten veranderen.

Budget
Bij specifieke wensen en eisen komen ook extra kosten kijken. Bepaal van tevoren wat het budget is voor jouw nieuwe keuken en laat dit indien je een afspraak hebt met een bouwbedrijf of een showroom, weten aan de medewerker. Zo kunnen jullie samen op zoek gaan naar een gepaste keuken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je na het kiezen van jouw droomkeuken erachter komt dat het helemaal niet binnen jouw budget past.

Stijl en materiaal
Het kiezen van de juiste stijl keuken is erg belangrijk. Hoe beter je hier over nadenkt, hoe groter de kans dat je langer van je nieuwe keuken zult genieten. Bepaal van tevoren welke stijl het best bij jou en je interieur past: ga je voor een landelijke stijl of toch voor een moderne keuken?

Houd bij het kiezen van de gewenste stijl ook alvast rekening met welke materialen (bijvoorbeeld hout, kunststof, of natuursteen) hierbij passen. Ook de keuze voor de spoelbak (rond, vierkant of dubbel) en de kraan speelt een rol bij het bepalen van de stijl.

Apparatuur
Nu komen we bij misschien wel het leukste gedeelte: nieuwe apparaten! Ga hierbij het volgende lijstje af en maak een korte notitie van de belangrijkste wensen en eisen:

-Koelkast: vrijstaand, ingebouwd, met een vriezer?
-Oven/magnetron: vrijstaand, ingebouwd, apart of een combinatie?
-Vaatwasser: vrijstaand, ingebouwd, op werkhoogte, energiezuinig?
-Kookplaat: gas, keramisch, inductie of halogeen?
-Afzuigkap: wel of geen afvoer naar buiten?

Denk als laats na over eventuele overige accessoires (nieuwe koffiemachine, afvalemmer of bordenrek) en verlichting en klaar ben je! Tip: werk de checklist af en neem het mee naar je afspraak in de showroom. Succes gegarandeerd.