Ventileren van je huis

0
803
Ventileren van je huis
Ventileren van je huis

Het belang van goede ventilatie in je woning

Het is van groot belang voor je gezondheid om je woning regelmatig te ventileren. Tegenwoordig zijn huizen zo goed ge├»soleerd dat er geen verse lucht van buitenaf wordt aangevoerd waardoor schadelijke stoffen blijven hangen. Allergie├źn, luchtwegproblemen en irritatie van de slijmvliezen steken de kop op. Vroeger zaten er kieren en naden in de huizen zodat er een natuurlijke aan- en afvoer van lucht was. Hoe voorkom je vervuilde lucht in je huis? Want ook je levensstijl heeft er mee te maken.

Vocht

Een reden om goed te ventileren is vocht. We douchen en koken allemaal en dat zorgt op termijn voor schimmelvorming als er niet regelmatig wordt geventileerd. Na het douchen maak je de wanden en de vloer droog en zet je een half uur het badkamerraam open. Tijdens het koken doe je de afzuigkap aan en gebruik je een deksel voor op de pannen want dat scheelt damp. Het keukenraam op een kier zetten is ook geen overbodige luxe.

Ventileren van je huis
Ventileren van je huis is erg belangrijk

Gifstoffen

Als je rookt doe dat dan zo veel mogelijk buiten. Tabaksrook hoopt zich in de woning op en zeker als er niet goed wordt geventileerd dan begeven jij en je huisgenoten zich constant in een ongezonde lucht die op termijn zeer schadelijk is. Na een feestje is het dan ook zeer belangrijk de ramen open te zetten en door middel van ventilatieroosters de lucht te laten circuleren waarbij vieze lucht wordt vervangen door schone. Wanneer je een geiser of een open kachel hebt kan er bij onvolledige verbranding het zeer giftige koolmonoxide ontstaan. Koolmonoxide is geur- en kleurloos en het zorgt in eerste instantie voor hoofdpijn en duizeligheid bij een lage concentratie tot overlijden bij een hoge concentratie. Let hier dus scherp op.

Radon

Verder zijn er nog de (organische) stoffen die in bouwmaterialen zitten en, doordat ze vluchtig zijn, de woningruimte in komen. Bij bouwmaterialen moet je denken aan spaanplaat, baksteen en verf. Radon springt daar uit omdat radongas radioactief is. Omdat radon van nature ook in de bodem zit is het niet helemaal te vermijden dat het in lage concentraties je woning binnenkomt. Ventileren zorgt ervoor dat het tot een minimum beperkt blijft.
Hoe dan ook, goed ventileren gaat gepaard met een iets hoger energieverbruik maar een goede gezondheid gaat voor alles. Doe er je voordeel dus mee.