Warmte op zolder vermijden

0
1504
Wat te doen tegen warmte op zolder

De zolder is een plek in je woning waar je veel verschillende kanten mee op kunt. De zolder als slaapkamer, werk- en studeerkamer, speelkamer of strijkkamer: we zijn erg creatief met het invullen van deze plek in huis. Een nadeel van de zolder is dat hij direct onder je dek ligt en dus warmte, zeker in de zomer, veel invloed heeft. Wat te doen tegen deze warmte op zolder? Wij zetten een aantal praktische tips voor je op een rijtje!

Warmte op zolder: vermijd apparatuur!

De zolder als slaapkamer zie je in veel huizen terug. Ook kan een zolder gebruikt worden als kantoor, speelruimte of strijkkamer. Hoe dan ook: de zolder kan al snel een warme plek worden in de zomer. Omdat we veel apparaten gebruiken, wekt dit ongemerkt ook veel warmte op. Stekkerdozen, stopcontacten, opladers en ook verlichting geeft warmte af. Als je de apparatuur nodig hebt: prima. Maar lampen hoeven zeker overdag niet altijd te branden en die oplader kun je misschien ook eens uit het stopcontact halen. Maar wat als je cv-ketel of boiler op zolder te vinden is? Dan is het aan te raden om je slaap- of werkkamer beter niet op zolder te in te richten.

Ramen open? Ja! Maar kijk ook uit

In eerste instantie is het zo wijd openzetten van je zolder- of dakramen een goede methodes om frissen lucht in de zolder te laten stromen. Ook ventileert de ruimte zo goed door en blijft hij koel. Toch is het niet aan te raden om overdag je zolderraam op te zetten. Door de brandende zon wordt namelijk ook de lucht verwarmt, waardoor er dus warme wind naar binnen blaast. We raden het aan om dus overdag je ramen te sluiten, maar zodra de zon ondergaat deze weer open te zetten om de koele wind binnen te laten.

Warmte op zolder vermijden

Airco’s en ventilators

Je voelde hem misschien al aankomen: maar een kwalitatief goede ventilator maakt al een wereld van verschil op je zolderkamer. Tegenwoordig zijn er legio modellen te koop in verschillende prijsklassen. Je kunt hier, als de warmte echt te erg wordt, dus best in investeren. Wees niet bang dat de ventilator te veel lawaai maakt. Veel modellen blazen anno 2020 geruisloos frisse lucht in de kamer. Wil je écht afrekenen met de warmte op zolder? Investeer dan in een airco- of luchtkoelsysteem. Het kost dan wel wat meer, maar dan heb je ook wat! Airco’s zijn er net als ventilators in allerlei soorten en maten. Van simpele systemen tot verrijdbare airco’s en aircosystemen voor het hele huis.

Meer over wonen

Met de zomer in aantocht is het natuurlijk afwachten op de warme, zwoele dagen. Ben je op zoek naar Woningfacts waar je wat aan hebt deze zomer? Houd dan onze blogs in de gaten. Zo schrijven we regelmatig over de diverse ruimtes in je woning, interieurtips voor de styling van je huis en praktische tips voor bij het klussen in je woning.