Tips voor grind rondom je bomen

0
7401
Grind is populair in veel tuinen

Grind of split rondom je bomen kan een mooi, strak resultaat opleveren. Het is mogelijk om verschillende soorten grind in verschillende kleuren te gebruiken. Grind rondom je boom heeft geen nadelige gevolgen voor de groei van de plant zelf. Water, voedingsstoffen en mineralen kunnen namelijk gewoon door het grind de bodem en wortels van je boom bereiken. Het aanleggen van grind rondom je bomen is geen lastig klusje, maar vraagt wel enige voorkennis. In dit blog vertellen we je meer over de mogelijkheden van grind rondom bomen in je tuin.

Grond wel of niet aanstampen?

Planten en bomen omgeven door wit, zwart of grijs grind zie je in moderne en klassieke tuinen terug. Het groen gaat over het algemeen goed samen met de meeste soorten grind. Wel is het aan te raden om, voordat je het grind gaat leggen, de grond niet te hard aan te stampen. Hierdoor kunnen water en andere voedingsstoffen de bomen en planten niet bereiken. Zorg echter wel dat je de grond van je tuin egaal maakt. Vul kuilen of gaten op met zand en strijk bulten glad. Doe je dit niet, dan zie je deze kuilen en bulten duidelijk terug in het grind. En dat geeft natuurlijk niet het strakke resultaat waar je op hoopte.

Grind rondom bomen is mooi, maar vraagt onderhoud
Tja, helemaal onkruidvrij zal je tuin nooit worden. Maar met worteldoek onder het grind, kun je de hoeveelheid onkruid wel beperken.

Een goede basis

Voordat je het grind rondom je boom aanlegt, is het goed om splitplaten en worteldoek te gebruiken. Deze maatregelen zorgen ervoor dat er minder onkruid tussen het grind groeit. Ook kun je, wanneer je je grind later weer wil verwijderen, eenvoudig het doek optillen en verplaatsen. Worteldoek en splitplaten laten water gewoon door, dus ook de boom krijgt gewoon genoeg water en voeding. Zorg dat de doeken elkaar goed overlappen. Het doek zet je vast met speciale ijzertjes, zodat het op zijn plek blijft liggen. Dit kunnen eigenlijk allerlei soorten materialen zijn. Van oude tentharingen tot speciale metselankertjes.

Bezem in de buurt

Ga je het grind rondom je boom aanleggen, verspreid het dan goed met een hark of een rijf. Zorg dat het grind goed en regelmatig en gelijkmatig in je tuin wordt verspreid. Een van de nadelen van grind en split is dat de steentjes natuurlijk niet ‘vast’ zijn. Het is onvermijdelijk dat steentjes op het tuinpad of in de rest van je tuin komen. Je kunt dit beperken door voor grind met een grotere korrel te kiezen, waardoor de steentjes zwaarder zijn.

Meer woontips

Wil je meer woontips voor binnen en buiten? Bekijk dan de verschillende blogs op onze website. Regelmatig posten we over interessante weetjes over interieurs, praktische tips voor doe-het-zelvers en adviezen voor het (her)inrichten van je huis. Ook op het gebied van tuinen vind je op Woningfacts.nl veel verschillende tips en adviezen. Laat je verrassen door onze maandelijkse blogs en andere berichten.