Hoe richt ik een kleine studio in?

0
1129
Kleine studio of appartement inrichten, zo doe je dat

Studio’s zie je vooral terug in de stad. Het zijn woningen die vaak net iets kleiner zijn dan een appartement en hooguit uit twee of maximaal drie kamers bestaan. Keuken en woonkamer zijn vaak één, evenals badkamer en toilet. Het zijn relatief kleine woningen, maar wel uitermate geschikt om in te wonen als je maar alleen bent. Wel is het belangrijk om, met name een kleine, studio zo in te richten dat je wel genoeg ruimte hebt. Het laatste dat je wil hebben, is dat de muren op je af komen.

Meubels kiezen in je studio

Praktische meubels zorgen niet alleen voor handig woongemak, maar brengen ook de nodige sfeer. Dat betekent niet dat je grote meubelstukken zoals een mooie, grotere bank moet vermijden en per se een kleine bank moet kiezen. Heb je al een grote bank, tafel en mooie leren stoel? Kies dan eens voor een mooie open kast of tv-meubel. Dat compenseert de ‘zwaarte’ van de andere meubelstukken weer. Tegenwoordig zijn ook doorschijnende stoelen rondom een eetkamertafel erg populair en praktisch: ze ogen minder massief en groot.

Kleine studio inrichten

Slimme inrichting

Dan volgt eigenlijk de gouden tip voor het inrichten van een kleine studio: denk goed na over waar je alles neerzet en hoe je het gaat gebruiken. Denk ook vooral slim na. Moet je bijvoorbeeld per se een kastje voor handdoeken in je badkamer of kun je je handdoeken ook op een rekje of in de gangkast leggen? Heb je per se een bureau nodig of kun je daar ook je eetkamertafel voor gebruiken? Voor je keuken geldt: verkleinen is het toverwoord. Heb je zakken rijst, pasta of snoep en chips rondslingeren? Doe het in allerlei bakjes (ja, de bekende Tupperware bakjes zijn hier uitstekend voor geschikt) die je gemakkelijk op elkaar kunt stapelen. Hiermee bespaar je ruimte op je aanrecht en in je keukenkastjes.

Kijk uit met donkere kleuren

Wil je een muur een kleurtje geven? Prima! Maar pas wel op met donkere kleuren. Niet alleen zwart, antraciet en grijs, maar ook kleuren als rood of donkerblauw maken je woning optisch een stukje kleiner. Toch je muren graag een kleur geven? Schilder ze dan niet allemaal in een kleur. Kies een of twee wanden uit die je schildert en laat de rest wit (of in een andere lichte kleur). Hierdoor vermijd je het ‘benauwde’ gevoel. Dat geldt overigens ook voor meubelstukken. Door voor grote, donkere of zwarte meubelstukken te kiezen, lijkt je studio vanzelfsprekend een stuk voller en daardoor ook kleiner.

Vermijd rommeligheid

Dit punt sluit aan bij het punt hierboven. Een rommelige studio kan al snel vol ogen en daardoor ook een stuk kleiner. Beperk dus de spulletjes in je studio. En ja, dat kan best moeilijk zijn als je het leuk vindt om een ‘druk en gezellig’ huis te hebben. Beperk je daarom tot essentiële decoraties. Een lamp, bijzettafeltjes, kandelaars, kaarsen en spiegels brengen je al ver.

Meer wonen

Tot slot is het belangrijk dat jouw studio echt je thuis wordt. Kies dus vooral wat je zelf mooi vindt en laat je van tevoren inspireren. Bekijk bijvoorbeeld eens een van onze blogs en adviezen over de styling van je woning of verschillende ruimtes in je huis. Wij helpen je graag om jouw interieur te verbeteren.