Een Portugese laurier planten in de tuin

0
4016
portugese laurier

De Prunus Lusitanica Angustifolia is de Portugese variant op onze Hollandse Laurierkers. Groeit veel langzamer en is kleiner dan de Prunus Lustanica. Het Prunus geslacht is enorm groot en kent dus vele varianten op de Hollandse laurierkers. De Angustifolia is compacter en heeft kleiner blad. Het gemeenschappelijke is de steenvrucht die alle sierkerssoorten na de bloei laten zien. Prunussoorten zijn o.a.

  • Abrikoos en perzik
  • Vogelkers en boskers
  • Pruim
  • Sleedoorn en de sierkers

De steenvrucht heeft een harde kern, wat bij alle soorten een overeenkomst laat zien.

De Portugese laurier als haagplant

In eerste instantie is deze laurier het meest geschikt als haagplant. Toch kan de Angustifolia als solitair worden aangeplant. De natuurlijke kegelvorm geeft een aparte uitstraling. Omdat de plant een trage groeier is, kan deze vorm met éénmaal snoeien per jaar, gemakkelijk worden behouden. Als boom blijft deze laurier wel vrij klein.

Een Portugese laurier planten

Wanneer je deze struik gaat aanplanten, kan dit het hele jaar rond, behalve wanneer het vriest. Deze planten worden meestal in een container gekweekt dus ook in een ander jaargetijde dan het voor- of najaar kan worden gepoot. Tussen oktober en april kan een Portugese laurier, die uit de volle grond komt, worden aangeplant. Uiteraard moet het dan niet vriezend weer zijn. Kijk voor informatie over aanschaf op de desbetreffende websites.

Moet ik een Portugese laurier snoeien?

Ja. De Angustifolia kan prima als haagplant aangepoot worden, mits de haag een maal per jaar wordt gesnoeid. Ook al groeit deze Portugese prunus veel minder snel dan de Hollandse soort, is het verstandig één keer per jaar te snoeien. Dit houdt de haag goed in vorm. De snoeiperiode kan het beste worden gepland in de maand april of september. Bemesting zal tweemaal per jaar moeten plaatsvinden. Op deze wijze houd je een mooie gezonde haag die jaren meegaat zonder dat hij bezwijkt aan allerlei ziektes. De struikjes zijn winterhard, mits ze niet op een te winderige plek worden aangeplant. Noordoosten wind met vorst is funest voor deze plant. Op een beschutte plek zal deze laurier groeien en bloeien.

Portugese laurier
Een Portugese laurier wordt veelvuldig gebruikt als afscheiding.

Bloeiperiode

De haag heeft een chique uitstraling en past in meerdere tuinontwerpen. Dankzij de witte bloemetjes, die volop bloeien in de zomermaanden (juni tot en met augustus), heb je een haag mét stijl. Het glanzend blad is 6 tot 12 cm lang, de twijgen zijn dieproze van kleur. De bloemen aan deze struikjes zijn wit en geven een sterke geur. Heerlijk om op een voorjaarsavond langs zo’n haag te wandelen en deze geur op te snuiven. Het geeft echt meerwaarde aan de tuin. De Portugese laurier is ook zeer aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Een plant die een goede bijdrage levert aan ons leefmilieu.

Tot slot: een diervriendelijke plant

Na de bloei is deze struik aantrekkelijk voor vogels omdat er dan besjes verschijnen die erg populair zijn om te eten. Ook om in te nestelen is deze haagplant verleidelijk voor allerlei soorten vogels. Houdt u van de natuur en dieren dan is dit dé haag om voor te kiezen wanneer u een tuin gaat aanleggen. Deze laurier kan op elke plek worden aangeplant mits de grond een goed doorlatend karakter heeft. De Portugese laurier houdt niet van natte voeten en wil op een beschutte plek staan.