Pech, er is kortsluiting!

0
646

 

Je kent het vast wel. De wasmachine draait, even snel iets in de oven, en opeens werkt niets meer. De radio en apparatuur uit en een vreemde stilte in huis. De stoppen eruit – kortsluiting!

Snel op zoek in de meterkast welke stop het is en proberen zo vlug mogelijk weer alle apparatuur aan te krijgen. Maar hoe ontstaat nu zoiets en – eigenlijk belangrijker – hoe voorkom je kortsluiting?

Oorzaak kortsluiting

Overal zijn stopcontacten en lichtschakelaars en normaal gesproken geven ze geen risico op kortsluiting. Als de bedrading beschadigd is of verkeerd is aangesloten, bij verkeerd materiaal of als je teveel apparaten op één groep hebt aangesloten, kan er kortsluiting ontstaan. Bij een oude meterkast kan bijvoorbeeld de afwezigheid van een speciale keukengroep voor kortsluiting zorgen, of als je zware apparaten zoals de wasmachine, op een gewoon stopcontact hebt aangesloten. Dergelijke aansluitingen kunnen te warm worden en smelten waardoor ze kortsluiting kunnen veroorzaken.

Goede installatie

Zorg bij de aansluiting van elektra zoals een extra lamp of stopcontact, dat je de juiste bedrading en het gebruik van de kleurcodes weet en gebruik materiaal met het KEMA keurmerk. Grote apparatuur zoals bijvoorbeeld de wasmachine en oven gebruiken veel stroom en hebben daarom een ander snoer en stekker. Ze moeten daarom ook anders aangesloten worden op een aparte groep in de meterkast. Weet je niet zeker of dit in jouw keuken goed aangesloten is met een aparte keukengroep? Laat een elektricien er naar kijken.

Kortsluiting oplossen

Schakel eerst grote apparatuur uit en zet in de meterkast de schakelaar weer om.

Zet daarna de apparaten één voor één weer aan. Blijft het probleem zich regelmatig herhalen? Vraag dan een elektricien om advies, zoals elektriciensdenhaag.nl. Hij weet welke aansluitingen verouderd zijn of hoe apparatuur over verschillende groepen moet worden verdeeld waardoor er geen overbelasting ontstaat.