Waarom moet ik mijn huis ventileren?

0
852
Ventileren van je woning

Dat je af en toe je ramen en (tuin)deuren openzet om je huis te luchten is natuurlijk gebruikelijk. Maar waarom doen we dit eigenlijk en wat hebben we eraan? In dit blog vertellen we je daar graag meer over. Want gezond is het regelmatig ventileren van je woning zeker. Niet alleen voor jou en je gezin als bewoners, maar ook voor het huis zelf, het interieur en de meubels.

Gezond leven door je woning te ventileren

Een goed geventileerde woning geeft een goede gezondheid aan de bewoners. Maar hoe kan dat eigenlijk? Allereerst is frisse lucht vanwege de zuurstof om te blijven functioneren. Zuurstof houdt ons in leven, maar het houdt je ook wakker en alert. Een van de kenmerken van een slecht geventileerde ruimte of woning is dat je je na een paar uur in die ruimte al suf of slaperig begint te voelen. Dit is eigenlijk een teken dat je (indien mogelijk) een raampje openzet of even een frisse neus haalt. Maar je woning ventileren is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je woning!

Waarom huis ventileren

Een fris huis

Waar geleefd wordt, worden weleens dingen vies en vuil. Dat is logisch. Maar je wil natuurlijk niet dat onaangename geurtjes in je woning of meubels blijven hangen. Door de woonkamer, keuken en badkamer daarom regelmatig te ventileren, komt er frisse lucht in huis. Luchtjes van huisdieren, rook of alcohol na een feestje verdwijnen snel. Ook je slaapkamer regelmatig ventileren en luchten draagt bij aan een betere nachtrust en een ‘fris’ gevoel als je opstaat of naar bed gaat.

Een verschil tussen ‘luchten’ en ventileren

Tussen ventileren of luchten van de woning zit een verschil. Wanneer je je woning laat luchten, ontstaat er een tijdelijke frisse stroom van lucht en zuurstof in de woning. Wanneer je de ramen of deuren echter weer sluit, stapelt de oude lucht en geuren zich op. Ventileren doe je constant, bijvoorbeeld door middel van een ventilator of een speciaal luchtsysteem. De lucht wordt hierbij continu ververst. Het mooie is dat je met een luchtsysteem zelf weinig meer hoeft te doen. Tegenwoordig regel je met enkele drukken op een afstandsbediening of zelfs je telefoon de ideale luchtvochtigheid, koelte en ventilatie van je huis.

Goed om te weten: Woningen zijn tegenwoordig beter geïsoleerd. Hartstikke fijn in de winter, zodat je niet voor de mussen stookt. Maar doordat je huis potdicht is, zijn er ook geen kieren of openingen voor frisse lucht. Zet dus ook in de wintermaanden een aantal ramen open voor de frisse lucht. De koude lucht is meestal te weinig om in je huis een temperatuurverschil te maken, maar het brengt wel nieuwe zuurstof mee!

Meer Woningfacts op een rij

Wil jij meer weetjes of feiten over je huis, studio of appartementje? Op Woningfacts.nl vind je voor iedere ruimte in huis de leukste doe-het-zelfklussen, tips en adviezen of inspiratie. Of het nu voor binnen of voor buiten in je tuin is: laat je inspireren door onze bloggers!