Aftrekbare kosten bij het kopen van een huis

0
503
Aftrekbare kosten bij het kopen van een huis

Wanneer je een nieuw huis koopt, doe je dat altijd met een goede voorbereiding. Toch kan het zijn dat bijkomende kosten een verrassing vormen. En dat kan natuurlijk van invloed zijn op je totale budget voor de verbouwing en of inrichting van je nieuwe woning. Toch is het mogelijk om alsnog geld terug te krijgen. Ben je benieuwd op welke punten je zoal moet letten en wat de aftrekbare kosten zijn bij het kopen van een huis? In dit blog vertellen we je meer over verschillende punten om rekening mee te houden. Niet alleen prettig voor jou, maar ook voor je portemonnee: aangezien je geld kunt besparen of terugkrijgt van de Belastingdienst!

Eigen kosten aftrekken bij de Belastingdienst

Het afsluiten van een hypotheek of een lening: beide zijn aftrekbaar bij de belastingdienst. Zo is het mogelijk om belastingaftrek door te voeren op een door jou afgesloten hypotheek. Let wel op: je mag deze kosten slechts één keer aftrekken. En dit moet over het jaar gedaan worden waarin jij de kosten hebt betaald. Op de site van de Belastingdienst wordt verder nog een kleine opsomming gegeven op welke punten je geld terug kunt krijgen: Dit kunnen notariskosten zijn, maar ook taxatiekosten voor het verkrijgen van de hypotheekakte en kadastrale rechten voor de hypotheekakte. Ook de kosten die je hebt gemaakt bij de makelaar (makelaarsprovisie) om te bemiddelen bij de koop van je woning zijn in principe op deze manier terug te halen bij de Belastingdienst.

Goed om te weten: Ook is het mogelijk om rente over de hypotheek of lening van de belasting af te trekken. Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Verschillende aftrekbare kosten bij het kopen van een woning

Aftrekbare posten

Onthoud altijd dat je deze bedragen niet aftrekt van het totale belastingbedrag dat je betaalt, maar alleen van je belastbare inkomen (ook wel box 1 genoemd). Een aftrekpost van 1500 euro betekent daardoor dus niet dat je ook écht 1500 euro terugkrijgt, aangezien het altijd afhankelijk is van het belastingtarief uit box 1 dat je terugkrijgt. Het systeem van aftrekbare posten voor de Belastingdienst kan ingewikkeld lijken, maar dat is het niet per se. Belangrijk om te weten is dat je, wanneer je kosten terugkrijgt voor een voorlopige aanslag, deze ook nog moet aangeven in de jaarlijkse belastingaangifte in april.

Meer over woningen, interieur en inrichtingen!

Op Woningfacts zit je altijd goed voor de laatste nieuwtjes, tips en adviezen voor het inrichten of ontwerpen van je woning. Onze bloggers spijkeren je regelmatig bij over de laatste trends en ontwikkelingen. Of dit nu op het gebied van styling is van diverse ruimtes of juist over financiële onderwerpen: je vindt altijd handige tips en woonadviezen op onze website!