Op vuurtafel jacht!

0
691
vuurtafel

De komende zomer, zullen vuurtafels steeds meer in populariteit gaan stijgen. Een uitgelezen accessoire, waar je tijdens het warme jaargetijde veel plezier van kunt beleven. De wintermaanden zijn niet écht het aangewezen seizoen om de avonden rondom een vuurtafel door te brengen. Heb je echter een winddichte overkapping, dan is er wel de mogelijkheid om in de koudste maanden van het jaar gebruik te maken van een vuurtafel.

Wat is eigenlijk een vuurtafel?

Vuurtafels zijn meestal gemaakt van hout of natuursteen. In het midden van de tafel is een open ruimte voor een vuurvaste schaal. Deze kan gevuld worden met hout om vervolgens een lekker vuurtje te stoken. Langer genieten van een warme zomeravond. Er kan een vuurtafel worden aanschaft die brandt op houtblokken of gas. Hout geeft een wat mooier vlammenspel. Gas is daarentegen wat gemakkelijker omdat je niet hoeft te zorgen voor droog hout. Een gas-vuurtafel brandt ook sneller.

Een vuurtafel zelf maken

Ben je een handige klusser, dan is een simpele tafel snel gemaakt. Door gebruik te maken van twee hout-pellets, kan op eenvoudige wijze een robuuste tafel worden gemaakt. Op elke hoek van de bovenste pallet timmer je een dikke lat van gelijke lengte. Deze “poten” timmer je dan weer vast op de onderste pellet. Er zit dus ruimte tussen beide pellets. De onderste pellet ligt dan op de grond. In het midden van de bovenste, zaag je een ronde vorm uit. Hierin plaats je een vuurvaste schaal. Omdat het hout een mindere kwaliteit heeft, gaat deze pellettafel niet zo heel erg lang mee. Hij is echter wel goedkoop en een stoere, robuuste uitstraling. Wil je zelf een tafel maken waar je een gasfles in gaat plaatsen, dan heb je wat meer kluservaring nodig.

Welke vuurtafel past bij jou?

Afhankelijk van de grootte van je huisgezin, schaf je een vuurtafel aan die voldoende ruimte rondom te tafel biedt. Elk gezinslid moet van een zitplek worden voorzien. Ook de uitstraling van de tuin is belangrijk bij je keus. Heb je een strakke, moderne tuin, dan is een kunststof tafel toch het best passend. Voor een wat landelijke uitstraling, is de keus van robuust hout snel gemaakt. Een stenen tafel kan bij verschillende tuinstijlen worden gebruikt.

Vuurtafels met ingebouwde gashaard

Wil je wat dieper in de buidel tasten, dan is een tafel met gashaard een prima optie. Je hebt de keus uit verschillende soorten hout of steen.
Om veilig gebruik te maken van een gashaard, is het verstandig om je te verdiepen in een aantal belangrijke regels.

  • Gasfles controleren op de zegel
  • De zegel hoort onbeschadigd te zijn en dient te worden verwijderd, voordat de gasfles wordt aangesloten
  • Maak gebruik van een gasdrukregelaar
  • Gebruik altijd gasklemmen, dit voorkomt losschieten van de gasslang
  • Ga je de gasfles aansluiten, zorg dan dat de gaskraan en de toevoer naar de vuurtafel dicht zitten
  • Voldoende ventilatie is een must

Veilig gebruik maken van een gasvuurtafel betekent ook, dat je kinderen en huisdieren altijd in de gaten moet houden. Laat ze nooit alleen met een brandende vuurtafel.
Instructies goed doorlezen en nooit de vuurtafel verzetten wanneer deze in gebruik is.
Het spreekt voor zich, dat je een vuurtafel nóóit onbeheerd mag achterlaten.