Laminaat uitkiezen: waar moet je op letten?

0
3506
laminaat
laminaat

Een laminaatvloer selecteren is een spannende keuze waar je een paar jaar mee gaat leven. Bovendien zet je vloer de toon voor je hele interieur. Daarom ga je niet over een nacht ijs als het om je laminaat gaat. Je hebt bovendien een overweldigende hoeveelheid opties doordat er honderden soorten bestaan. Elke woonwinkel, bouwhandel en vloerenspecialist heeft een gigantisch assortiment. Design, v-groef en dikte zijn voorbeelden van factoren waarop laminaat kan verschillen. Om je bij de keuze te helpen vind je hier handige tips voor de aanschaf van een laminaatvloer.

De dikte van de planken
Niet al het laminaat is even dik. Een gebruikelijke dikte van laminaat ligt tussen de 5 en 8 mm. Hoe minder dik, hoe goedkoper het laminaat meestal is. Als je vloerverwarming hebt, kan het prettig zijn om dun laminaat te hebben zodat de warm goed wordt doorgegeven. Maar in andere gevallen is een nadeel van dunner laminaat dat het minder geluid en warmte isoleert in de kamer. Ook gaat het wat minder lang mee. Daarom is dikker laminaat van bijvoorbeeld 8 mm aan te raden voor kamers die veel ‘verkeer’ hebben: de hal en de woonkamer bijvoorbeeld. Als je in het hele huis hetzelfde laminaat wilt leggen, zit je natuurlijk ook goed met een middelmatige dikte van 7 mm.

Breder laminaat voor meer luxe
Veel laminaat heeft een standaard breedte voor de planken, zo’n 19 cm. Maar er bestaan hier ook variaties op. Meestal betaal je een wat hogere prijs per vierkante meter voor breder laminaat, maar dit heeft als voordeel dat het de vloer een meer luxe uitstraling geeft. Het hangt echter ook van het design af of je de naden tussen planken ├╝berhaupt goed kunt zien.

laminaat vloer
Bij een laminaat vloer dien je met name op de dikte en het profiel van de vloer te letten.

Met of zonder v-groef
Een laminaatvariant genaamd v-groef laminaat geeft de planken het effect van een houten vloer mee. De kanten van de planken zijn dusdanig afgewerkt dat een groef in de vorm van de letter V ontstaat, net zoals bij een parketvloer het geval is. De keuze voor een vloer met of zonder v-groef wordt geheel bepaald door jouw smaak. Een v-groef lijkt meer op een houten vloer, maar een vloer zonder groef kan een moderner uiterlijk hebben. Een vierzijdige groef heeft aan alle zijden een groef wat ideaal is voor een landelijk interieur. Een tweezijdige groef heeft alleen aan de lange zijden een groef en maakt een ruimte optisch groter. Een laatste overweging is het onderhoud van de vloer. In groeven kan net wat gemakkelijker vuil ontstaan, dus als je huisdieren of jonge kinderen hebt wil je misschien liever een vloer zonder v-groef.

Het design en de kleur
Het grootste verschil tussen de diverse laminaat opties zit hem in het ontwerp van de planken. Bij laminaat hebben fabrikanten de mogelijkheid om allerlei kleuren en patronen toe te passen in het design. Zo kun jij een vloer kiezen die perfect past bij je smaak en bij de rest van je interieur. De meeste laminaatvloeren hebben een klassieke hout uitstraling. Alleen hierin is de keuze al zeer breed: licht beuken, donker walnoot of een lichtbruin eiken? Er bestaan ook tig varianten die net een beetje anders zijn. Een whitewash of vergrijsd effect bijvoorbeeld, perfect in een interieur met Zweedse invloeden. Of wat dacht je van een vloer bestaande uit vintage wijnkratten? Houd rekening met de hoeveelheid natuurlijk licht in je kamer. Als je kamer bijvoorbeeld wat donker is, kan je beter een lichtere vloer kiezen zodat je kamer lichter en groter oogt.