Wat is veredeling en hoe kan je het zelf doen?

0
1421
veredelaars

Een plant beschikt over goede en slechte eigenschappen. Het is voor iedereen voordeliger als we beschikken over meer plantrassen die zo veel mogelijk over alleen de goede eigenschappen beschikken. Door deze methode is het bijvoorbeeld mogelijk om gezonder voedsel te krijgen of mooiere sierplanten te ontwikkelen. Veredeling is iets waar wij allemaal profijt van hebben. Wat is veredeling en hoe kan je het zelf doen? Wij informeren je hier graag over.

Nieuwe rassen winnen

Veredeling betekent in principe dat je nieuwe rassen kunt winnen door middel van kruisingen. Dit is dus een methode om bepaalde planten met positieve eigenschappen te selecteren die bijvoorbeeld voor een boer gewenste eigenschappen hebben. Als er goede exemplaren zijn gekweekt, dan kun je met de beste versies van deze planten weer doorkruisen totdat je een nog betere veredelde plant krijgt. Royal van Zanten Uganda is een Nederlandse bloemenbedrijf die zich bezig houdt met veredeling. Zij zijn gespecialiseerd in het verbeteren van bestaande gewassen en ontwikkelen daarnaast ook talloze nieuwe planten die goed gebruikt kunnen worden.

tulpen
Een veredelaar richt zich op het ontwikkelen van planten die aan bepaalde eisen voldoen.

Het werk van een veredelaar

Een veredelaar richt zich op het ontwikkelen van planten die aan bepaalde eisen voldoen. Zij creëren als het ware nieuwe rassen. Dit doen zij door planten te selecteren met positieve erfelijke eigenschappen. Deze methode is te vergelijken met het fokken van bijvoorbeeld huisdieren. Een veredelaar kan zich met twee zaken bezig houden. Ten eerste het daadwerkelijk kweken van nieuwe rassen, maar daarnaast behoort ook verdere onderzoek naar de middelen waardoor het kweken mogelijk is. Door dit onderzoek kunnen zij nieuwe methoden ontdekken die misschien het kweken verder kunnen bevorderen.

Zelf kweken

Als je van plan bent om jezelf bezig te houden met veredeling, dan is het aan te raden om eens mee te kijken met een veredelingsbedrijf. Zij kunnen je meer vertellen over deze indrukwekkende manier om nieuwe soorten te kweken.