Het belang van goede geluidsisolatie in huis

0
597
Geluidsisolatie huis
Geluidsisolatie huis

Wanneer je een huis gaat bouwen of je woning gaat renoveren, mag het isoleren van je huis je absoluut niet ontgaan zijn. Waarschijnlijk heb je je al flink in het onderwerp verdiept en kun je veel voordelen van goede isolatie al opnoemen. Zo houdt isolatie je woning koel in de zomer en warm in de winter, bespaar je op deze manier stevig op je energierekening en worden geluiden vanuit huis en van buitenaf geabsorbeerd. Over dat laatste kenmerk kunnen we je nog veel meer vertellen nog. En dat gaan we dan ook doen in dit blog. Want we zien dat het belang van geluidsisolatie in huis te vaak onderschat wordt. Leer van de fouten van anderen en lees ons blog voor enkele handige weetjes en tips.

Geluidsisolatie in huis

Goede geluidsisolatie in huis werkt twee kanten op. Enerzijds houdt het geluiden binnen de muren van je huis, anderzijds houdt het geluiden van buiten je huis ook echt buiten je huis. We hoeven je niet uit te leggen dat het voor jou niet prettig is als je de tv van je buren om 02.00 uur duidelijk kunt horen, terwijl jij ’s ochtends om 9.00 uur een belangrijke meeting hebt. En waarschijnlijk vind je het ook geen prettig idee dat jouw buren woord voor woord met jouw gesprekken mee kan luisteren. Door je huis te voorzien van geluidisolatie zorg je ervoor dat jullie elkaar niet langer horen.

Wat kun je doen om je huis akoestisch te isoleren?

Om meer geluidsisolatie in huis te realiseren kun je verschillende dingen doen. Sommige maatregelen vereisen wel een flinke verbouwing, maar andere opties zijn een stuk laagdrempeliger. Afhankelijk van je situatie kunnen zelfs deze simpele maatregelen al heel erg veel schelen. Om de geluidsisolatie in huis te verbeteren kun je:

  • Akoestische panelen plaatsen;
  • Luchtdicht bouwen;
  • Gebruik maken van zware materialen, zoals bouwstenen en dubbel glas;
  • Groen op je dak te planten;
  • Wanden isoleren met beter, geluidsabsorberend isolatiemateriaal;
  • Zachte materialen gebruiken, zoals tapijt;
  • Andere absorberende accessoires als gordijnen, fauteuils en planten gebruiken.

Andere storende geluiden

Hoewel we hierboven meerdere malen het voorbeeld van overlast van de buren aanhalen, is dat zeker niet de enige storende factor van slechte geluidsisolatie in huis. De fluitende vogels in de ochtend, de voorbijrijdende auto en harde wind zijn zomaar drie voorbeelden van geluiden die ook als zeer storend worden ervaren door bewoners van een huis met matige geluidsisolatie. Hoor jij deze geluiden ook duidelijker dan je zou willen? Dan is het tijd om daar iets aan te doen. Een aannemer kan je hierbij helpen.